Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Barak: Iron Dome tidak sempurna

31 Mac 2011

[Terjemahan laporan akhbar dari media Israel, Yedioth Ahronoth, 31/03/2011]

Menteri Pertahanan selaku Ketua Angkatan Tentera Udara melawat lokasi bateri pertama sistem anti-peluru berpandu(Iron Dome) ditempatkan. Barak menjanjikan bateri tambahan akan mula beroperasi pada tahun mendatang. Beliau juga mengakui bahawa sistem ini tidak dapat memberikan perlindungan yang sempurna dari ancaman serangan roket tetapi berjanji bateri-bateri lain akan ditempatkan pada tahun-tahun akan datang.

Gambar(youtube): Iron Dome, klik sini [Iron Dome Defense Start Working in Southern Israel 27/3/11]

"Hari ini, sistem ini mula menjadi sebuah operasi percubaan, yang merupakan pencapaian luar biasa bagi teknologi Israel dan tentera udaranya." ucap Barak ketika lawatan tersebut. Barak juga menyatakan bahawa bateri Iron Dome adalah bateri pertama yang berjaya menahan roket daripada menembak penduduk awam.

Menteri itu juga masih mengakui bahawa teknologi ini bukanlah penyelesaian yang sempurna untuk menangani tembakan roket Gaza. "Ini bukan penyelesaian 100%," katanya. "Ini(penyelesaian) akan mengambil masa beberapa tahun lagi untuk kita mendapatkan bateri tambahan."

Gambar(ynet): Barak ketika meninjau sistem yang dalam percubaan.


Pada masa sekarang strategi perang berubah. Di masa lalu musuh tidak mempunyai pilihan untuk menyakiti orang awam. Namun realitinya, keadaan ini tetap berlaku dalam keadaan peperangan atau rutin biasa.

Barak menganggarkan bahawa sistem anti-peluru berpandu tambahan seperti "Magic Wand" dan "Super Arrow" akan mula beroperasi selepas 10 tahun lagi. Sepanjang tinjauan itu, menteri pertahanan tersebut bertemu dengan tentera yang ditempatkan di lokasi tersebut.
_____________________________
Baca lagi:

1. Kali pertama Israel berjaya melancarkan anti-roket ‘Iron Dome’
2. Isyarat perang baru, sistem tidak berfungsi

_____________________________

Komander Tentera Udara, Mejar Jeneral Ido Nechushtan juga menyatakan Iron Dome tidak boleh memberi perlindungan mutlak, tetapi menambah bahawa IDF bekerja untuk mencipta pelbagai bentuk lapisan pertahanan. Sumber 31/03/2011, web berita ynet

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS