Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

‘Araboosh’: Menteri Israel Pohon Maaf

23 Jun 2009

Dasar parti Yisrael Beiteinu telah mencetuskan kemarahan seluruh dunia


Israel - Menteri Dalam Negeri Yitzhak Aharonovitch telah membuat permohonan maaf secara terbuka setelah perbuatannya menghina seorang pegawai polis arab, dengan menggunakan istilah perkauman yang amat teruk - ‘araboosh’ – telah terbongkar melalui rakaman kamera tv dan radio.

Rakaman tersebut memperlihatkan respon Yitzhak terhadap seorang pegawai polis Arab yang meminta maaf di atas penampilan selekehnya.

“Apa yang kamu tahu tentang selekeh? Kamu sendiri sudah menyerupai ‘Araboosh’ sejati.” Ujar Yitzhak.

‘Araboosh’ merupakan satu istilah khusus kaum Yahudi untuk menghina orang-orang arab.

Insiden ini telah disiarkan oleh stesen televisyen dan radio Israel pada 16 Jun 2009, Selasa.

Aharonovitch yang merupakan rakan satu parti dengan Menteri Luar Israel – Avigdor Lieberman kemudiannya telah membuat permohonan maaf secara terbuka terhadap ‘sesiapa sahaja yang merasa terhina’.

“Ia tidak menggambarkan kedudukan mahupun pandangan saya,” katanya.

Bagaimanapun, permohonan maaf tersebut tidak akan mampu memulihkan semula kedudukannya apatah lagi dia sendiri berasal daripada parti Yisrael Beiteinu yang banyak merangka draf undang-undang meminggirkan bangsa Arab.

Parti tersebut menganjurkan dasar supaya semua warga Israel bersumpah untuk taat setia terhadap Israel sebagai negara rasmi Yahudi. Ini telah membangkitkan rasa tidak puas hati penduduk berketurunan Israel – Arab yang kebanyakannya berasal daripada bangsa arab Palestin dan merupakan populasi kelima di situ.

Selain itu, parti tersebut juga mendesak undang-undang agar mengharamkan secara rasmi sebarang peringatan terhadap ‘Nakhba’ atau ‘hari malapetaka’ – panggilan yang diberikan oleh rakyat Palestin terhadap peristiwa yang berlaku pada tahun 1948. Iaitu saat negara haram Israel dibentuk dan beratus-ratus dari ribuan rakyat Palestin melarikan diri atau dipaksa meninggalkan rumah mereka apabila Palestin di bawah penguasaan British.

Laporan di atas adalah terjemahan dari sebuah web berita yang diterbitkan pada 17 Jun 2006. Sumber asal, klik di sini

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS