Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

F-16 zionis lancar serangan berantai di Gaza

06 Mac 2011

Laporan asal jam 11.11 malam(waktu Palestin/Mesir)
Jam 05.11 pagi(06/03/2011, waktu Malaysia)

GAZA - Menjelang detik tengah malam, pesawat tempur rejim zionis telah melancarkan serangan berantai ke atas beberapa buah sasaran yang berlainan tempat di Semenanjung Gaza.

Serangan pertama, pemberita 'Safa' melaporkan bahawa pesawat tempur zionis jenis F-16 mengebom sebuah rumah kosong berhampiran masjid Mus'ab bin Umair di Hayyu Zaitun yang terletak di timur bandar Gaza dengan satu serangan peluru. Berikutan itu, beberapa buah gudang simpanan dan rumah penduduk yang berada di sekitar sasaran tersebut mengalami kerosakan besar.

Dua serangan lagi, pesawat tempur zionis mengebom sebuah bangunan kecil yang masih dalam pembinaan milik Universiti Islam di 'محررة نتساريم' Netsarim(penempatan haram zionis yang telah ditinggalkan). Lokasi tersebut terletak di bahagian selatan bandar Gaza.

Serangan berikutnya, pesawat tempur zionis mengebom lagi sebuah rumah yang tidak berpenghuni milik keluarga Abu Sittah berhampiran di pertengahan Semenanjung Gaza.

Menurut agensi 'Safa', tiada kecederaan dilaporkan dalam serangan terbabit.

Demikian, menurut jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah kepada 'Safa' menyatakan serangan-serangan zionis itu tidak mengakibatkan sebarang kecederaan di kalangan penduduk. Sumber 05/03/2011, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS