Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Memperingati Setahun Rejim Israel Menyerang Semenanjung Gaza

28 Disember 2009

Mereka sentiasa berperang, kita?


"Hasbiallahu wa Nikmalwakil", kemuliaan ke atas pejuang-pejuang Palestin yang berjaya mempertahankan hak dan maruah umat Islam. Seiring dengan permulaan tahun baru Islam, pasti siri catatan lepas menjadi pemangkin untuk meneliti dan membangkitkan semangat untuk terus mengorak langkah memperjuangkan risalah Islam.

27 Disember 2008, berlaku satu tragedi diluar batas dan etika kemanusiaan, pihak zionis Israel mara dengan ganas menghentam setiap sudut dan penjuru sebuah kawasan usang (Semenanjung Gaza) dengan logistik yang teramat canggih. Jentera perang Israel yang dikawal dengan 'remote' turut serta mengganyang Gaza malah membunuh ratusan penduduk Palestin Gaza. Tua, muda, kanak-kanak atau bayi tidak terlepas menerima hujan white-phosporus (fosforus putih) yang mengakibatkan cacat pada tubuh malah nyawa turut beransur pergi secara perlahan. Majoriti besar penduduk Gaza yang diserang adalah umat Islam. Sepatutnya, wujud tangan yang tampil membantu dengan kekerasan, namun penduduk Gaza terkepung. Sedang di sempadan damainya hidup, tetapi Gaza waktu itu terus menerima tentangan sengit. Kenapa mereka hanya keras berkata tetapi tindakan teramat lembik seolah-olah memberi ruang yang seluas-luasnya kepada zionis terus membaham penduduk Gaza? sambungan .. klik di sini

Sumber : web rasmi PMRAM

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS