Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

HAMAS ke Rusia

09 Februari 2010

Delegasi HAMAS yang diketuai Khalid Mash'al, Ketua Biro Politik HAMAS telah mengadakan kunjungan ke Rusia.

Sumber melaporkan bahawa Khaled Mash'al dalam kunjungannya telah bertemu dengan Menteri Luar Rusia, Sergey Lavrov. Dinyatakan, kedua belah pihak berbincang mengenai usaha menyatupadukan HAMAS dengan FATAH.

Gambar(AFP): Khaled Mash'al kiri bersalaman dengan Menteri Luar Rusia, Sergey Lavrov, 08/02/2010

Lavrov menjelaskan di awal perbincangan beliau dengan Mashal kepada wartawan, "kami bertemu untuk berbincang, dan tujuan utama menyokong usaha yang sedang dijalankan oleh Mesir sebagai perantaraan agar tercapai penyatuan(damai) sesama Palestin."

Mash'al dalam kenyataannya yang disiarkan akhbar, "Firmia Novusti" mendakwa Amerika Syarikat cuba merosakkan usaha bagi mendamaikan Palestin(dalaman Palestin).

"Jika Mahmoud Abbas berdamai dengan kami, maka Amerika Syarikat akan menghentikan bantuannya kepada Pihak Berkuasa Palestin", ujar Mash'al.

Sumber lain menyatakan(dari Mashal) bahawa HAMAS amat bersungguh-sungguh dengan usahanya supaya dapat menyatupadukan Palestin.

Mashal turut berkata yang mengisyaratkan kepada Nabil Sha'at(anggota Lajnah Pusat FATAH) agar menjadi penghubung bagi menetapkan pendirian serta berbincang mengenai rombakan draf yang dicadangkan oleh Mesir.

Selain itu, Mash'al menyambut baik usaha Kerajaan Arab Saudi yang juga bertujuan bagi mendamaikan Palestin-Palesin.

Israel bantah lawatan HAMAS ke Rusia

Sumber Israel(09/02/2010) menyatakan bahawa Tel-Aviv menggesa supaya Rusia menilai semula jemputannya kepada Khaled Mash'al berserta delegasi yang mengiringinya berkunjung ke Rusia.

Israel telah meminta penjelasan kepada Rusia beberapa hari sebelum delegasi HAMAS sampai ke Rusia berhubung 'status pertemuan' yang akan diadakan ketika kunjungan tersebut.

Bibi Afifi, Timbalan Ketua Bahagian Hal-Ehwal Eropah dan Asia di Kementerian Luar Israel telah menghubungi(melalui telefon) Duta Rusia ke Israel, Beuter Stegney seperti kebiasaan yang dilakukan untuk membantah wakil Rusia menerima kunjungan dari delegasi HAMAS.

Dari pihak duta Rusia tersebut mengingatkan, kemungkinan Rusia mengadakan hubungan dengan HAMAS berikutan kemenandangan HAMAS dalam pilihanraya Palestin tahun 2006. Bagaimanapun, kunjungan ini tidak dinyatakan mengenai hubungan dua hala.

Sementara itu, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dilaporkan akan mengadakan lawatan rasmi ke Rusia pada minggu akan datang. Sumber 09/02/10, suratkhabar Shourouk dan web berita Rusia Today, 08/02/2010, berita al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS