Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pelampau Yahudi rempuh masuk ke perkarangan Masjid Al-Aqsa

17 Februari 2010

Menurut sumber, sekumpulan pelampau Yahudi merempuh masuk ke perkarangan Masjid Al-Aqsa hari ini melalui pintu al-Magharibah meskipun kawalan ketat Pasukan tentera penjajah di kawasan berkenaan.

Saksi kejadian berkata, pelampau Yahudi meninjau di beberapa perkarangan dan kawasan solat(khas untuk muslimah) di Masjid Al-Aqsa. Kemudian mereka berhenti di kawasan yang dikenali "al-Hursh" yang berdekatan dengan pintu az-zahbiah yang ditutup dari arah barat.

Jelas saksi lagi, sepasukan tentera penjajah menghalang pengawal Masjid Al-Aqsa mendekati kumpulan pelampau Yahudi, malah diancam dengan beberapa bentuk denda, antaranya dipukul atau tidak boleh mendekati, memasuki Masjid Al-Aqsa selama 6 bulan. Lebih dari itu, hukuman berupa tegahan dari mendekati Al-Aqsa akan diperbaharui setiap tempoh 6 bulan mengikut penjajah.

Sumber menyatakan, rempuhan dari pelampau Yahudi yang kerap kali ke Masjid Al-Aqsa menimbulkan kerisauan dikalangan penduduk Palestin yang menunaikan solat di situ malah turut merasai bahaya ke atas Masjid Al-Aqsa. Dinyatakan lagi, rempuhan itu sudah pasti menghina agama Islam. Tambahan pula, para pelampau Yahudi(lelaki dan perempuan) yang meninjau di beberapa perkarangan Masjid Al-Aqsa yang suci dengan berpakaian tidak sopan jelas membangkitkan kemarahan orang Islam. Sumber 17/02/2010, web berita islamtoday.net

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS