Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Perarakan bendera Arab seru bebaskan Gaza dari sekatan Israel

25 Mac 2010

GAZA - Panitia Penentangan Masyarakat Terhadap Sekatan telah bersiap-sedia mengadakan perarakan pada pagi ini(khamis, 25-03-2010) berdekatan tanda peringatan mangsa sekatan di sebuah dataran yang terletak di barat bandar Gaza. Dijelaskan, tindakan seumpama ini adalah meminta Persidangan Kemuncak Arab bertindak bagi menyelesaikan sekatan yang dihadapi Semenanjung Gaza.

Sebagaimana dijadualkan, Jamal Khudhari yang merupakan pengerusi panitia tersebut akan mengadakan sidang akhbar di akhir perarakan bagi membuat tuntutan kepada Persidangan Kemuncak Arab yang bakal berlangsung pada 27-03-2010 di Libya.

Tuntutan itu adalah desakan kepada Negara-negara Arab agar dapat membuat keputusan dan tindakan yang bersungguh-sungguh demi membebaskan Gaza dari sekatan Israel.

Menurut sumber, teknikal perarakan sebagaimana dinyatakan, para penunjuk perasaan dalam perarakan itu akan membawa bendera Negara-negara Arab yang menyertai Persidangan Kemuncak Arab bersebelahan dengan bendera Palestin. Lebih dari itu, gambar-gambar mangsa sekatan, poster-poster dan sepanduk(banting) yang menyeru agar memberi sokongan kepada 1.5 juta penduduk Palestin di Semenanjung Gaza.

Berikutan sekatan Israel di Gaza, Panitia Penentangan Masyarakat Terhadap Sekatan telah menggunakan berbagai-bagai saluran bagi mempamerkan kesengsaraan dan kepahitan yang dilalui penduduk Palestin Gaza kepada Arab. Lebih mendukacitakan, sekatan Israel di Gaza telah menjangkau 1,000 hari. Sumber 25/03/2010, web berita maannews.net

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS