Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

3 anggota kami ditangkap - HAMAS

21 April 2010

TEBING BARAT - HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية) dalam keterangan akhbar yang disampaikan kepada agensi berita membuat tuduhan terhadap Pihak Keselamatan Palestin di Tebing Barat kerana telah menangkap 3 anggotanya.

Gambar: Sepasukan Keselamatan Palestin yang di'rekrut' Jeneral Keith Dayton, Amerika.

Sumber menjelaskan, Pihak Keselamatan Palestin di Tebing Barat menangkap semula seorang pejuang Al-Qassam, Wael Al-Bitar yang dibebaskan seminggu yang lalu dari penjara Keselamatan Negara di Ariha.

Sebagaimana sumber menyatakan, Wael ditahan selama setahun 6 bulan di dalam penjara Keselamatan Negara. Dinyatakan lagi, pada tahun 2008, tentera penjajah(zionis) merobohkan rumahnya selepas mengetahui ada seorang komander Al-Qassam di dalamnya. Komander tersebut Shihabuddin An-Natsyah telah syahid.

HAMAS menjelaskan lagi, Pihak Keselamatan turut menangkap Ala' Al-Kouni setelah menggeledah rumahnya di bandar Nablus. Dan seorang lagi, Tareq Masaad berasal dari sebuah kampung(فقوعة قضاء) di Jenin. Tareq juga telah dibebaskan sebelum ini tetapi ditangkap semula.

Sementara itu, ketika operasi penggeledahan di Jenin, Pihak Keselamatan Palestin menangkap seorang wanita yang merupakan ibu kepada pejuang, Abdullah Al-Akr selama 5 jam. Selepas itu, wanita tersebut dibebaskan semula. Rumah Abdullah Al-Akr yang terletak di bandar Nablus juga digeledah beberapa kali, malah Pihak Keselamatan juga menggeledah rumah saudaranya di bandar Jenin. Abdullah yang juga merupakan bekas tahanan, dan diusir dari tanah Palestin semenjak setahun 6 bulan yang lalu. Sumber 21/04/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS