Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Israel ancam serang konvoi bantuan laut

08 Mei 2010

Sumber yang dipetik dari suratkhabar Al-Ahram(Mesir) hari ini bahawa Kementerian Luar Israel telah mengancam akan menyerang konvoi Persekutuan Hak-hak Asasi Manusia, Free Turkey secara khusus yang membawa bantuan kemanusiaan kepada penduduk Palestin jika menghampiri perairan laut Gaza.

Dari pihak Persekutuan tersebut, Presidennya(بولنت يلدرم) dalam kenyataan akhbar membuat bantahan ke atas ancaman Israel kerana pihaknya telah membuat persediaan yang rapi untuk menyampaikan bantuan-bantuan. Dijelaskan, bantuan-bantuan untuk dihantar ke Gaza terdiri daripada ribuan tan besi, 6 ribu tan simen dan keperluan perubatan yang pelbagai.

Berikutan itu, lapan buah kapal besar akan digunakan untuk membawa bekalan bantuan. Sumber memaklumkan, konvoi memulakan pelayaran pada 23 Mei menuju ke Cyprus dan laluan konvoi laut menjauhi 80 kilometer dari perairan laut Israel.

Tambah beliau lagi, perkara ini tidak ada sebarang perlanggaran undang-undang maritim antarabangsa sedangkan tujuan konvoi adalah membawa bekalan kemanusiaan sahaja bukannya senjata mahupun roket.

"Jika Israel mahu menyerang juga, maka seranglah dan akibat serangan itu Israel dikenali Negara lanun sepertimana lanun Somalia", sindir Presiden. Sumber 08/05/2010, web berita Palestine48

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS