الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Lapan buah rumah Palestin retak

27 Mei 2010

AL-QUDS, - Lapan buah rumah penduduk asal Baitul-Maqdis(Palestin) yang terletak di jalan Syeikh LuLu, bersebelahan dengan tembok bahagian utara Masjid Al-Aqsa mengalami keretakan.

Sebagaimana dinyatakan, keretakan tersebut natijah dari penggalian yang dilakukan Pihak Berkuasa Penjajah secara berterusan di kawasan itu.

Hatim Abd Kadir, pihak yang bertanggungjawab berhubung isu Al-Quds dari gerakan FATAH mengingatkan bahawa beberapa buah lagi akan mengalami nasib yang sama di kawasan berkenaan.

Beliau yang menyampaikan perkara itu kepada agensi berita berkata, 'siang malam Israel menggali secara terus-menerus, siapa pun tidak tahu kawasan tempat penggalian kerana tak ada kesan yang zahir tapi bunyi itu dapat didengari dari bawah tanah. Tambah pula, sebuah kawasan yang mendap seluas 12 meter persegi di tembok luar dari dinding Masjid Al-Aqsa'.

Abd Kadir menyatakan penggalian ini teramat bahaya, kerana ia mengubah ciri-ciri bandar Al-Quds dari satu bahagian. Dari sudut lain pula, kehidupan penduduk asal(Palestin) juga terancam. Rentetan itu, usaha yang dijalankan adalah dengan menghubungi pihak berkenaan bagi mendapatkan perintah mahkamah tinggi supaya menghentikan penggalian di kawasan terbabit. Sumber 27/05/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS