الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Seorang penduduk Palestin parah akibat tembakan di utara Gaza, penjajah meronda di kawasan perumahan Palestin

23 Mei 2010

BET HANOUN - Seorang pemuda Paletin parah akibat ditembak tentera penjajah pagi tadi. Kejadian tersebut berlaku di sempadan Bet Hanoun, utara Semenanjung Gaza.

Pengerusi Bantuan Cemas, Dr.Muawiyah Husnain berkata kepada agensi berita, bahawa penduduk itu, Muhammad Sa'dullah mengalami luka parah di bahagian anggota bawah yang disifatkan pertengahan antara kritikal.

Dr.Husnain menyatakan, pasukan bantuan cemas berupaya bertindak segera dengan membawa mangsa ke hospital untuk rawatan.

Dinyatakan, punca kejadian itu apabila sepasukan tentera penjajah yang berpengkalan dalam kawasan menara kawalan tentera di sempadan Israel-utara Gaza telah melepaskan tembakan ke arah mangsa dan penduduk Palestin yang lain. Ketika itu, mereka sedang mengumpulkan barang-barang terpakai dan kepingan besi sebagai sumber rezeki biarpun kehidupan mereka dicengkam sekatan Israel dan kedudukan ekonomi yang terjejas teruk.

Ronda dan tinjauan

Sementara itu, Sepasukan tentera penjajah merempuh masuk ke sebuah bandar di selatan Tebing Barat. Sebagaimana dinyatakan, sebaik rempuhan ke situ, tentera-tentera penjajah terus menjalankan operasi 'rondaan dan tinjauan' di sebahagian besar kawasan perumahan Palestin.

Menurut saksi, "tentera-tentera penjajah yang merempuh masuk ke bandar itu turut disokong dengan jip tentera dan jentera perang yang lain pada jam 10 malam. Operasi itu berterusan sehingga hampir jam 7 pagi tadi".

Saksi menjelaskan lagi, operasi 'rondaan dan tinjauan' merangkumi hampir semua tempat di perumahan dan jalan-jalan di bandar kecil menimbulkan tanda-tanya malah ketakutan di kalangan penduduk Palestin.

Di kampung Koum, barat Wilayah itu, Sepasukan tentera Israel merempuh masuk dan meronda di jalan-jalan kampung itu tepat jam 2 pagi. Setelah itu, tentera-tentera Israel menjalankan di operasi 'rondaan dan tinjauan' sebelum beredar awal pagi tadi.

Dalam operasi tersebut, tiada laporan mengenai sebarang penangkapan ke atas penduduk Palestin. Sumber 23/05/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS