Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Tidak akan berundur dari hantar bekalan bantuan ke Gaza

13 Mei 2010

ANKARA - Presiden Persekutuan Hak Asasi Manusia dan kebebasan Turki(The Foundation For Human Rights And Freedoms And Humanitarian Relief) , Bulent Yildirim mempastikan bahawa pihaknya tidak berundur dari usaha untuk menghantar bekalan bantuan kepada penduduk Palestin di Gaza meskipun wujud ancaman Israel.

Gambar: Protes penangkapan Izzet

Jelas presiden tersebut, konvoi akan bergerak melalui jalan laut menuju ke perairan laut Palestin beberapa hari akan datang.

Beliau berkata, Pihak Berkuasa Israel telah menangkap seorang anggotanya, Izzet Sahin di Tebing Barat yang bertujuan untuk memberikan tekanan agar bekalan bantuan tidak dapat disampaikan ke penduduk Palestin.


Sementara itu di Gaza, Kementerian Dalam Negeri Kerajaan Palestin Gaza telah mengumumkan bahawa peledak letupan telah berjaya dirungkai. Dinyatakan, peledak letupan ditemui berdekatan bangunan kedutaan Mesir terletak dipertengahan bandar Gaza yang telah ditutup semenjak HAMAS menguasai Semenanjung Gaza pada 2007.

Dalam kenyataan akhbar, pihak kementerian berkata, pihak keselamatan Palestin Gaza telah berjaya mengesan peledak letupan serta merungkaikan peletup itu. Bagaimanapun tidak dijelaskan secara terperinci. Sumber 13/05/2010, suratkhabar Al-Ahram(Mesir) dan web rasmi IHH

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS