الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Wanita dan kanak-kanak Palestin cedera di Silwan

30 Mei 2010

AL-QUDS, - Satu kejadian pada malam Sabtu(semalam), beberapa wanita dan kanak-kanak Palestin mengalami kecederaan setelah penduduk Israel dan tentera penjajah bertindak kasar ke atas penduduk Palestin di Hayyu Silwan yang berdekatan dengan Masjid Al-Aqsa, Al-Quds.

Gambar: Hayyu Silwan yang berdekatan dengan Masjid Al-Aqsa di bandar Al-Quds.

Sejak kebelakangan ini, penentangan Israel ke atas penduduk Palestin semakin menjadi-jadi berikutan

Sementara itu, 'lubuk' penempatan Israel di sebuah bangunan yang dikenali 'Bet Yunathan' di perumahan berkenaan menjadi titik permulaan penduduk Israel menyerang penduduk Palestin. Sejak beberapa jam pada malam ini, kejadian itu terus menjadi-jadi.

Wakil dari penduduk perumahan yang terbabit menyatakan, mereka tidak akan berhenti dari menghadang tindakan penduduk Israel yang disokong Pihak Berkuasa Penjajah dengan memberikan perlindungan yang secukupnya bahkan turut berperanan menentang penduduk Palestin.

Seorang ahli jawatankuasa yang mempertahankan Silwan, Fakhri Abu Diab berkata kepada agensi berita sebelum ini, 'penjajah berusaha menimbulkan kucar-kacir dikalangan masyarakat melalui penentangan dari penduduk Israel'.

Beliau menyatakan, hal sedemikian telah menambahkan lagi cabaran kepada penduduk Silwan bagi mempertahankan tanah-tanah mereka, hak-milik dan Al-Quds serta menentang perancangan penjajah dan agenda penempatannya. Sumber 30/05/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS