Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Livni bantah longgarkan sekatan

29 Jun 2010

AN-NASIRAH, - Ketua Parti Kadima yang merupakan parti pembangkang terbesar di Israel, Tsipi Livni(bekas Menteri Luar Israel) berkata, 'ketetapan Israel melonggarkan sekatan ke atas Gaza selamanya tidak rasional kerana ia menzahirkan kelemahan Israel dan menambahkan lagi pengiktirafan secara undang-undang kepada HAMAS.'

Memetik rangkaian 10, televisyen Israel yang menyiarkan pertemuan antara Livni dengan Setiausaha Agung parti pemerintah Perancis.

"Tujuan kami menentang agenda perlonggaran sekatan ke atas Gaza kerana kami mahu tunjukkan ketetapan kami adalah dari titik permulaan yang kuat dan bukan yang lemah serta mudah mengikut telunjuk Negara-negara luar dan Arab."

Livni dalam pertemuan itu meminta kepada wakil Perancis agar mengenakan tekanan kepada gerakan HAMAS agar dapat membebaskan seberapa segera seorang tentera Israel, Gilad Shalit yang ditawan HAMAS sejak empat tahun yang lalu.

Tambah Livni, 'waktu sebegini, Kerajaan Perancis dapat membentukkan faktor yang memberikan tekanan kepada HAMAS demi pembebasan Gilad Shalit dalam masa segera yang mungkin, inilah yang kami harap dari Kerajaan Perancis.'

Tsipi Livni yang juga terlibat dalam mengenakan sekatan ke atas Gaza membantah agenda bagi meringankan sekatan sebagaimana yang dikemukakan oleh Kerajaan Benjamin Netanyahu. Sedemikian itu, ia menjadi hujah yang merendah-rendahkan kedudukan Israel di mata dunia dan tempatan kerana tunduk kepada tekanan luar ekoran dari serangan berdarah ke atas freedom flotilla. Sumber 29/06/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS