Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah rempuh masuk ke Khalil, seorang ditangkap

28 Jun 2010

KHALIL - Sepasukan tentera penjajah telah merempuh masuk ke tiga buah bandar kecil di Wilayah Khalil(Hebron) di selatan Tebing Barat. Dalam rempuhan pagi ini di Wilayah tersebut, seorang penduduk Palestin telah ditangkap oleh tentera penjajah.

Sumber peta, google map. Bandar besar Khalil berada di kedudukan penanda berwarna kuning dan bandar-bandar kecil yang dirempuh tentera penjajah sebagaimana yang tertera di bawah:

1) Kedudukan Halhul bernombor 16 hijau di utara Khalil.
2) Nombor 8 hijau berwarna hijau adalah kedudukan Bayt 'Awwa.
3) Manakala 14 berwarna hijau adalah bandar kecil Al-Dhahiriya.
4) Kampung Dayr Samit bernombor 13 warna hijau.

Sumber keselamatan yang menyampaikan kepada agensi berita berkata, "tentera-tentera penjajahh telah merempuh masuk ke bandar kecil Halhul di utara Khalil, dan juga ke bandar kecil Al-Dhahiriya di selatan serta bandar kecil Bayt 'Awwa di barat daya Khalil."

Sementara itu, tentera penjajah turut memecah masuk ke sebuah rumah
penduduk Palestin, Isa Abdul Jawad Al-
Hurub di kampung Dayr Samit. Setelah berjaya pecah masuk, tentera penjajah melakukan pemeriksaan dalam keseluruhan rumah berkenaan.

Menurut saksi kejadian yang memaklumkan kepada agensi berita berkata, "tentera penjajah telah menangkap Raed Al-Hurub anak kepada pemilik rumah tersebut yang telah ditangkap sebelum ini dalam satu operasi penangkapan ke atas 21 penduduk di kampung yang sama seminggu yang lalu. Sumber 28/06/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS