الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Umat Islam ternanti-nanti janji Obama - Mufti Mesir

20 Jun 2010

Mufti Republik Arab Mesir, Dr.Ali Jumuah berkata, "semua umat Islam ternanti-nanti tindakan permulaan hubungan bantuan kerjasama sebagaimana yang dikatakan oleh Presiden Amerika Syarikat, Barrack Obama bagi membina tamadun kemanusiaan moden agar lebih seimbang dan adil."

Jelas beliau lagi, umat Islam menjangkakan suatu yang lebih besar dari hanya sekadar mengeluarkan kenyataan malah mengharap diterjemahkan dalam bentuk perlaksanaan yang menjangkaui pemahaman dari sudut dialog kepada perkongsian yang sebenar dan difahami.

Mufti Mesir yang menyampaikan ucapan dalam persidangan "permulaan yang baru" anjuran Jabatan Perpustakaan Iskandariah sempena setahun ucapan Obama di Universiti Kaherah, Mesir yang ditujukan khas kepada umat Islam.

Dalam ucapannya, Mufti Mesir menyebut, 'pembinaan perdamaian yang adil dan sempurna di Palestin akan membawa kesan yang besar iaitu dapat menyokong hubungan dan dialog antara agama. Tambahan pula, perdamaian yang adil di Timur Tengah sebagaimana diungkapkan sudah pasti dapat menjayakan dialog antara timur dan barat, malah dapat mendekatkan lagi antara Amerika dengan dunia Islam, juga Arab.'

Dr.Ali Jumuah turut menegaskan perlunya kepada dasar perubahan yang mengalir dalam realiti masyarakat, khususnya dalam ruang lingkup kebudayaan seperti penerimaan pendapat mereka, pegangan yang diwaris serta keagamaan.

Mufti Mesir menyatakan, tanpa kebudayaan seperti yang disebutkan, maka dasar perubahan yang dicanangkan tidak dapat diteruskan malah tidak akan membenihkan kesan dengan bentuk yang sebenar dalam realiti kehidupan. Sumber 20/06/2010, suratkhabar Misril-Youm(Mesir)

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS