Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

17 terowong bawah tanah dikepung, penyeludupan bahan binaan ke Gaza tumpas

11 Ogos 2010

El-'ARISH, - Pihak berkuasa Mesir telah mengepung 17 buah terowong bawah tanah yang dipercayai untuk menyeludup barang-barang ke Gaza dalam tiga operasi keselamatan yang dijalankan berasingan di Rafah.

Sumber agensi berita maan melaporkan di El-'Arish bahawa unit special branch(مباحث) keselamatan Negara melancarkan operasi pertama pada malam semalam dan dapat mengepung 8 buah terowong bawah tanah di penanda nombor 4, tanah kosong di daerah Salahuddin. Selain itu, special-branch turut merampas sejumlah besar bahan binaan seperti simen dan besi yang belum diseludup melalui terowong bawah tanah yang dikepung itu.

7 buah lagi terowong bawah yang dikepung adalah di kawasan yang sama dan menumpaskan penyeludupan simen dan besi ke Gaza. Dua buah lagi terowong bawah yang dikepung adalah di kawasan Al-Sarsuriah(الصرصورية) yang terletak di bahagian utara pintu masuk Rafah.

Maan melaporkan bahawa unit special-branch mengadakan kawalan ketat ke atas terowong-terowong yang dikepung malah merampas barang dan bahan binaan yang akan dijual secara lelong.

Sumber keamanan menyatakan, sejak akhir-akhir ini aktiviti penyeludupan bahan binaan ke Gaza telah meningkat secara mendadak. Sumber 11/08/2010, web berita maannews.net

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS