Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

HAMAS akan menyesal jika tembakan roket masih berterusan

01 Ogos 2010

AN-NASIRAH, - Timbalan Perdana Menteri I Israel, Silvan Shaloum, berkata, gerakan HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية) akan menyesal dan merasa serik dalam tempoh terdekat ini jika masih dengan keputusannya yang melancarkan serangan roket ke arah penempatan-penempatan Israel.

Memetik radio Israel dari kenyataan Shaloum, "HAMAS akan merasa kesal dalam beberapa tempoh masa jika tetap dengan keputusannya yang masih meneruskan serangan roket."

Shaloum menjelaskan, Kerajaan penjajah sesekali tidak menyetujui sebagaimana keadaan sekarang yang menimpa ke atas penempatan-penempatan Israel di selatan dengan serangan-serangan roket. Jelas Shaloum, roket-roket yang gugur di Israel seperti gerimis dan mungkin boleh berubah menjadi seperti hujan.

Kata Shaloum lagi berikutan serangan roket, "Kerajaan Israel tidak bermaksud untuk mengadakan semula serangan baru ke atas Gaza, tetapi jika HAMAS tetap melancarkan lagi serangan roket, tidak sesekali tidak, serang balas Israel akan lebih keras."

Menyentuh isu lain, Shaloum berkata, "Pihak Berkuasa Palestin sewajarnya mengambil keputusan yang lebih strategik."

Timbalan Perdana Menteri I Israel menyebut sedemikian dengan menyifatkan keputusan yang berani demi mengadakan semula rundingan damai secara langsung antara Palestin dengan Israel. Jelas Shaloum, itu pun jika Pihak Berkuasa Palestin mahu mendapatkan persepakatan perjanjian damai.

Shaloum berkata lagi, Mahmoud Abbas, Presiden Palestin(Presiden yang telah tamat tempoh menurut HAMAS) mampu membuat keputusan sepertimana mahu mengadakan semuala rundingan damai secara langsung dengan Israel, tetapi Abbas merasa ragu-ragu untuk bertindak sedemikian.

Berhubung serangan roket, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menuduh HAMAs bertanggungjawab sepenuhnya dengan tembakan roket yang berterusan ke arah penempatan-penempatan Israel di selatan tanah jajahan 1948. Sumber 01/08/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS