Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

HAMAS dakwa Pihak Keselamatan Palestin di Tebing Barat menangkap 8 anggotanya

06 Ogos 2010

TEBING BARAT - Gerakan HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية) telah mendakwa pihak keselamatan Palestin di Tebing Barat telah menangkap 8 anggotanya yang terdiri daripada pendokong dan pemimpinnya di Wilayah Qalqiliah, Khalil dan Nablus.

Dalam kenyataan rasminya yang disampaikan kepada agensi berita 'safa', HAMAS berkata, pihak keselamatan Palestin di Wilayah Qalqiliah menangkap 3 anggotanya.

Tambah kenyataan itu lagi, bahawa ketiga-tiga yang ditangkap adalah para tahanan yang telah dibebaskan sebelum ini. Dalam operasi tersebut, pihak keselamatan menyerbu rumah mereka di bandar Qalqiliah dan menangkap Fadi Shuraim, Iyad al-Baghdadi dan Syeikh Mujahid Naufal yang merupakan imam masjid Hajah Faryal.

Jelas kenyataan HAMAS bahawa 3 lagi anggotanya yang ditangkap merupakan simbol pertahanan Wilayah Khalil. Mereka dikenali Muhammad At-Til dari Dzahiriah, Sheikh Adil Shanwar dan Syeikh Muhammad Al-Tukhman telah ditangkap sebaik sahaja keluar dari rumah Muhammad At-Til(ahli parlimen) setelah selesai menghadiri jemputan makan.

Di Wilayah Nablus, pihak keselamatan menangkap seorang jurutera, Fathi Al-Utaibi dan seorang lagi tahanan yang telah dibebaskan, Anas Khidir Sundak setelah rumah mereka diserbu.

Seiring dengan operasi terbabit, HAMAS berkata, pihak tentera penjajah telah memanggil puluhan para pendokong HAMAS dari beberapa buah bandar kecil dan perkampungan yang terletak di sekitar bandar itu untuk lapor diri. Sumber 06/08/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS