Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah terus bina tembok pemisah di selatan Khalil

12 Ogos 2010

KHALIL - Pihak Berkuasa Penjajah masih meneruskan pembinaan tembok pemisah di al-Dhahiriya, selatan Khalil yang berhampiran dengan penempatan Israel 'Eshkolot'. Di samping, itu penjajah membina sebahagian tembok berdekatan kampung 'منيزل' dan 'عرب الرماضين' di selatan Wilayah Khalil yang terletak di selatan Tebing Barat.

Sumber agensi safa menukilkan bahawa tentera penjajah terus menghimpit tanah pertanian Palestin dan membina sebahagian tembok yang lain berdekatan dengan pagar pemisah Tarqumiya di barat Khalil.

Ketika dihubungi, sepasukan tentera penjajah telah menangkap dua adik-beradik dari al-Dhahiriya setelah salah seorang darinya mengalami kecederaan akibat tindakan tentera penjajah yang melepaskan anjing polis seraya menerkamnya dan menggigit di beberapa bahagian anggota badannya.

Sebagaimana dimaklumkan, dua adik-beradik yang ditangkap itu, Jihad Ratib Ulyan Al-Jabbarain dan saudaranya Ahmad. Keduanya-duanya telah dibawa ke arah yang tidak diketahui.

Sumber peta, google map. No.14 hijau adalah kedudukan al-Dhahiriya dan no.10 biru adalah kedudukan Eshkolot.

Laporan lain turut menyatakan, sepasukan tentera penjajah menangkap 2 lagi penduduk Palestin di kampung Al-surrah, selatan Khalil setelahmana rumah mereka dirempuh tentera penjajah. Setelah ditangkap, Ihab Muhammad Khalil Abu Hashim dan Izzat Abdul Aziz Abu Hashim dibawa ke arah yang tidak diketahui. Sumber 12/08/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS