Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Ketua Pengarah IAEA melawat Israel

24 Ogos 2010

Ketua Pengarah Agensi Tenaga Atom Antarabangsa(IAEA), Yukiya Amano(gambar) telah mengadakan lawatan ke Israel hari ini. Lawatan yang pertama kali sejak beliau menjawat Ketua Pengarah IAEA diungkapkan oleh media Israel adanya perubahan yang baik IAEA terhadap Tel-Aviv. Tidak sebagaimana ketika Muhammad El-Baradei memegang jawatan Presiden IAEA yang hanya melawat Israel sebanyak dua kali sepanjang 12 tahun.

Radio tentera Israel melaporkan, Ketua Pengarah IAEA akan bertemu dengan beberapa wakil berjawat tinggi dalam Jawatankuasa Tenaga Nuklear Israel berserta dua orang Menteri, Moshe Ya'alon dan Dan Meridor. Selain itu, beliau juga akan mengadakan pertemuan dengan Presiden Israel, Simon Peres pada hari rabu di Al-Quds, menurut pejabat Presiden Israel.

Menurut radio tentera Israel lagi, perbincangan dalam pertemuan tersebut berkisar beberapa permasalahan, antaranya projek pembangunan Nuklear Iran.

Sumber dari akhbar 'Haaretz' Israel hari ini menyebut pada asalnya Benjamin Netanyahu, Perdana Menteri Israel akan mengadakan pertemuan dengan Ketua Pengarah IAEA, tetapi pertemuan antara kedua belah pihak telah dibatalkan kerana Netanyahu keluar bercuti di kawasan Wilayah utara.

Haaretz menambah bahawa kedua-dua Menteri Israel yang lain, Avigdor Lieberman, Menteri Luar dan Ehud Barak, Menteri Perang juga tidak akan mengadakan pertemuan dengan Presiden IAEA.

Sumber dari pejabat Perdana Menteri menjelaskan, Perdana Menteri Israel telah bersetuju dengan Yukiya Amano bahawa Netanyahu akan menghubunginya menerusi telefon pada minggu hadapan.

Perjanjian Pengawalan Senjata Nuklear

Gambar: Logo IAEA

Media Israel mencatatkan bahawa kunjungan Yukiya Amano ke Israel menjelang Persidangan Umum Agensi Tenaga Atom yang akan diadakan pada bulan akan datang. Sebagaimana turut disebut, dalam persidangan itu Negara-negara Arab akan mencadangkan beberapa usul ketetapan berhubung program nuklear Israel serta permasalahan bantahan Israel dari menyertai ke dalam Perjanjian Pengawalan Senjata Nuklear. Malah, Amerika dan Negara-negara lain didesak supaya tidak menghalang penyertaan Israel ke dalam perjanjian ini.

Para pakar nuklear berkeyakinan secara meluas bahawa Israel satu-satunya Negara yang memiliki peledak nuklear di Timur Tengah.

Israel dan Iran

Berhubung isu nuklear, Israel dan Negarat barat menuduh Iran mengembangkan program nuklear bertujuan untuk menghasilkan bom atom, sekaligus dinafikan oleh Iran yang menyatakan program nuklearnya adalah dikhususkan untuk kegunaan yang selamat.
_______________
Gambar: The reactor building of Bushehr nuclear power plant, just outside the southern city of Bushehr, Iran, Saturday, Aug. 21, 2010. Iranian and Russian engineers began loading fuel Saturday into Iran's first nuclear power plant, which Moscow has promised to safeguard to prevent material at the site from being used in any potential weapons production. (AP Photo/Vahid Salemi)
________________________________________________

Sebelum ini, Netanyahu telah bertemu dengan Amano pada Januari lalu di Dofus. Ketika pertemuan itu, Netanyahu menyampaikan kepada Amano bahawa Israel menilai senjata nuklear yang berada di tangan pemimpin Iran mengundang bahaya, bukan sahaja kepada Israel malah seluruh dunia.

Lawatan Amano ke Israel adalah dua hari selepas stesen janakuasa nuklear Bushehr Iran beroperasi. Berikutan itu, Israel mengungkapkan perkara ini tidak dapat diterima setelahmana stesen nuklear Iran dibekalkan dengan tenaga nuklear Rusia. Sumber 24/8/2010, web berita safa.ps dan web berita Al-Jazeerah

Pautan lain:

1. International Atomic Energy Agency(IAEA), wikipedia
2. IAEA, rasmi
3. Perjanjian Pengawalan Senjata Nuklear, wikipedia
4. Yukiya Amano, wikipedia

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS