Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Tangkap 3 Palestin di pos keselamatan 'Iraq Buren

07 Ogos 2010

NABLUS - Awal pagi tadi, sepasukan tentera penjajah telah menangkap tiga penduduk Palestin yang berasal dari kampung 'Iraq Buren, selatan Nablus di pos keselamatan tentera yang didirikan di jalan masuk kampung terbabit.

Pengerusi Majlis Jawatankuasa Kampung 'Iraq Buren, Abdul Rahim Qadus berkata kepada agensi berita safa, tentera penjajah mengenakan kawalan keselamatan di kampung 'Iraq Buren sejak beberapa jam awal pagi tadi malah menghalang penduduk dari memasuki kampung tersebut, namun tentera penjajah membenarkan penduduk keluar.

Tambah Qadus, tentera penjajah telah menangkap tiga pemuda dari kampung berkenaan di pos kawalan tentera dan membiarkan mereka di bawah pohon zaitun sambil tangan mereka diikat di jalan masuk ke kampung tersebut.

Sumber menjelaskan, sejumlah besar tentera penjajah bertebaran di bahagian selatan kampung 'Iraq Buren berikutan sejakpagi tadi penduduk kampung bersedia untuk mengadakan perarakan bagi membantah penempatan Israel.

Tentera penjajah mengumumkan kampung 'Iraq Buren adalah zon tentera setiap hari sabtu seiring dengan perarakan yang diadakan oleh penduduk kampung. Penjajah juga menghalang para wartawan dan media serta aktivis keamanan luar dari memasuki kampung tersebut. Sumber 07/08/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS