Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

2 serangan roket sasar Naqab pagi ini

13 September 2010


NAQAB - Sumber menyebut, dua serangan roket yang dilancarkan dari Semenanjung Gaza gugur di pertengahan Dewan Negeri 'Sha'ar Hanegev', selatan tanah jajahan 1948.

Gambar(arkib Yediot Ahronot).

Radio am Israel berkata, roket yang gugur ke atas sebuah kawasan terbuka tidak mengakibatkan berlakunya luka parah atau kerosakan harta benda.

Akhbar 'Yediot Ahronot' Israel menyebut, jika dinisbahkan dari kedudukan Semenanjung Gaza dengan kawasan yang menjadi sasaran serangan roket pagi ini, serangan roket ini boleh dikatakan roket jarak jauh. Jelas Yediot bahawa beberapa tahun sebelum ini belum dicatatkan sebarang serangan roket ke kawasan ini. Hal tersebut mendorong warga Israel mendesak Kerajaan rejim zionis agar segera bertindak bagi melindungi perumahan dan taman kanak-kanak, serta sekolah di Sha'ar Naqab(Sha'ar Henegev).

Seperti yang disebut Yediot Ahronot warga Israel di kawasan terbabit akan membawa permasalahan ini ke Mahkamah Tinggi supaya Kerajaan rejim zionis menjalankan tanggungjawabnya memberi perlindungan kepada penduduk dan infra struktur dalam kawasan itu, ataupun memasang sistem pertahanan 'منظومة القبة الفولاذية' di lokasi yang mengelilingi kawasan sasaran itu.

Sehingga kini, belum ada dari mana-mana kumpulan pejuang Palestin mengakui melancarkan serangan itu. Sumber 13/09/2010, web berita safa.ps dan web berita maannews.net

Pautan lain:

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS