Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Hanya dengan pedang dan perang - Komander AL-QASSAM

14 September 2010

Laporan dari web rasmi pejabat penerangan KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, sayap tentera gerakan HAMAS telah menerbitkan ucapan komander tertinggi AL-QASSAM, Ahmad Al-Ja'bari yang berjanji bahawa jalan jihad sentiasa berterusan sebagai usaha memerangi para zionis sehinggalah tercapai janji-janji akhir, sama ada 'menang atau syahid'.

Komander tertinggi AL-QASSAM itu menyampaikan ucapan melalui sebuah risalah khas kepada para pejuang AL-QASSAM pada akhir bulan Ramadhan.

"..dengan pertarungan bersenjata dari roket, terowong dan *amaliah istisyhadiah bersandarkan kekuatan iman serta aqidah, Allah Ta'ala telah mengurniakan kita sejuzuk kemenangan ke atas tanah Palestin di Gaza setelahmana penjajah tewas dengan kekerasan..mudahan ia bertahan selamanya," tegas beliau.

Gambar(arkib): Seorang pejuang AL-QASSAM dengan roket jenis 'AL-QASSAM'.

Ahmad Al-Ja'bari turut mengecam rundingan damai secara bersemuka antara Palestin Ramallah dengan rejim zionis masa ini. Tegas beliau, zionis tidak akan menundukkan kepalanya melainkan dengan tetakkan pedang serta peluru malah zionis juga tidak akan mengaku kalah kecuali dengan bersemuka(perang) dan 'api'.

KATAIB AL-QASSAM menegaskan lagi keseluruhan tanah Palestin adalah tanah Islam, dari laut sehinggalah darat malah ibu kotanya Al-Quds yang kesemuanya mempunyai ikatan teguh sehingga hari kiamat.

Beliau menyimpulkan kata-katanya dengan sepotong ayat dari Al-Quran Al-Karim, surah at-taubah, ayat ke-111 yang bermaksud: "Sesungguhnya Allah Ta'ala telah membeli dari orang-orang yang beriman akan jiwa mereka dan harta benda mereka dengan(balasan) bahawa mereka akan beroleh Syurga", maka, kita semua sedang menempuh jalan ke Syurga dengan setinggi-tinggi pengorbanan dan penuh tabah.

Gambar(arkib): Salah satu unit pejuang AL-QASSAM ketika sesi latihan perang di Gaza tahun lalu.

"Sewajarnya kita mesti bersedia untuk menggapai kemenangan. Sesungguhnya kemenangan tidak akan hampir melainkan kepada mereka orang yang beriman berjuang dengan bersungguh-sungguh, dan tidak akan ada kegemilangan yang bermakna melainkan kepada mereka yang bekerja dengan penuh tabah," ujar Komander tertinggi kumpulan pejuang terbesar di Palestin. Sumber 14/09/2010, web rasmi KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM

Bacaan lain:

1. 'Amaliah Istisyhadiah' pada pandangan ulamak dan fuqaha' mazhab

Maksud 'amaliah istisyhadiah'(bahasa arab), satu operasi yang dijalankan dengan tujuan untuk mendapatkan syahid dan ianya berbeza dari 'membunuh diri'. Selanjutnya rujuk Monograf Andalus II Tanta, cetakan pertama 2003.

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS