Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Mesir tutup sempadan Rafah sepanjang Aidilfitri

05 September 2010

GAZA - Kerajaan Mesir(Republik Arab Mesir) telah memutuskan penutupan sempadan Rafah sepanjang Aidilfitri bagi sebarang keluar masuk kepada penduduk Palestin.

Sumber keamanan Mesir menjelaskan kepada media Mesir 'Al-Sharq Al-Awsat' hari ini, keputusan penutupan ini bermula pada hari jumaat, 9/10/2010 sebagai hari cuti kepada pekerja-pekerja di sempadan.

Ketetapan ini adalah kali pertama Kerajaan Mesir menutup sempadan sejak Presiden Mesir, Muhammad Housni Mubarak membuat keputusan membuka sempadan Rafah Mesir pada awal bulan jun lalu ekoran serangan berdarah rejim zionis ke atas armada pembebasan(freedom flotilla).

Sebagaimana yang dinyatakan, keputusan membuka sempadan secara berterusan itu dikhususkan untuk bantuan kemanusiaan kepada penduduk Palestin.

Berdasarkan arkib maklumat MAP, ketetapan pembukaan sempadan awal bulan jun secara berterusan setelahmana tiga tahun sempadan Rafah ditutup berikutan konflik perpecahan dalaman Palestin semasa tahun 2007. Ada media menyebut konflik itu 'rampasan kuasa', namun dari sudut lain adanya kewajaran tindakan itu yang dipertahankan oleh satu-satu pihak.

Ketetapan rasmi dari Presiden Mesir pada awal jun lalu telah membolehkan puluhan ribu penduduk Palestin dapat keluar masuk Gaza melalui sempadan Rafah.


Sementara itu, sumber rasmi Palestin 'Wafa' melaporkan Mahmoud Abbas telah memutuskan sebilangan dari tahanan penjara Pihak Keselamatan Palestin, Tebing Barat dibebaskan.

Wafa menjelaskan keputusan yang diumumkan itu adalah sempena menyambut perayaan Aidilfitri.

Namun, setakat ini, sumber dari agensi berita 'Safa' tidak memperincikan mengenai tahanan yang akan dibebaskan. Sumber 05/09/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS