Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pertempuran di Al-Quds meletus lagi

25 September 2010

AL-QUDS, - Pertempuran sengit antara pemuda-pemuda Palestin meletus lagi malam ini dengan tentera rejim zionis di beberapa buah lokasi di bandar Al-Quds. Sehingga kini, pertempuran itu mengakibatkan beberapa penduduk Palestin mengalami kecederaan setelah tentera zionis menghujani tembakan dan bom gas pemedih mata.

Pengerusi Media Al-Quds, Muhammad Sadiq berkata, pertempuran yang meletus tertumpu di Silwan, Isawiyah, perumahan Rasul Amud, Thur, Sowanah, Thauri dan Mukhayyam Shu'fat.

Sadiq menjelaskan, pemuda-pemuda Palestin menghadang kemaraan tentera rejim zionis dengan batu dan botol kaca, sementara itu, pasukan perubatan mengalami kesulitan untuk tiba di lokasi pertempuran.

Seperti yang dimaklumkan, antara mangsa dikalangan penduduk Palestin yang mengalami luka parah adalah Haniyyeh Audah dalam lingkungan 70an. Mangsa disifatkan kritikal setelahmana tentera rejim zionis melempar sound-bom yang meletup dihadapannya. Haniyyeh Audah adalah ibu mertua kepada As-syahid Samir Sarhan yang menjadi mangsa tembakan pendatang haram Israel pagi Jumaat lalu.

Tambah Sadiq, beratus-ratus tentera rejim zionis yang disokong beberapa buah helikopter sedang mengepung Silwan masa ini. Beliau mengingatkan, hal sedemikian adalah permulaan untuk merempuh masuk ke perumahan Palestin yang menggunakan kekerasan dan tidak dapat jangka kesannya.

Sebagaimana yang dijelaskan, tentera rejim zionis berundur dari keseluruhan perumahan Palestin di Al-Quds awal pagi secara mengejut. Selepas itu, keadaan kembali pulih. Sumber 25/09/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS