Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Terkini: Pesawat zionis bedil Gaza

04 September 2010

GAZA - Tiga serangan zionis ke atas beberapa buah lokasi sasaran di Gaza mengakibatkan 3 penduduk Palestin mengalami luka parah, manakala 3 lagi dilaporkan hilang. Sementara itu, pasukan bomba dan skuad penyelamat bergegas ke lokasi berkenaan untuk menyelamat mangsa serangan.

Serangan pertama yang dilaporkan pada jam 10.41 malam, waktu Palestin, pesawat tempur zionis jenis F-16 mengebom sebuah kawasan lapang dengan satu serangan misil di daerah Khuza'ah, timur bandar Khan Yunus.

Menurut saksi, serangan ini mensasarkan kawasan pertanian berhampiran jalan masuk ke daerah tersebut. Beberapa minggu yang lalu, kawasan ini turut dibom dalam serangan yang serupa.

Al-Jazeerah menukilkan dari wakil agensi berita Perancis lokasi yang dibom ini adalah bekas pengkalan tentera KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, sayap tentera HAMAS.

Walaupun serangan ke kawasan ini tidak mengakibatkan sebarang luka parah tetapi penduduk mengalami trauma disebabkan cermin rumah-rumah yang berdekatan dengan lokasi serangan pecah.

Serangan yang kedua dilaporkan paling dahsyat, pesawat zionis mensasarkan sebuah terowong bawah tanah yang terletak di Hayyu Salam, timur Rafah yang bersempadan dengan tanah Mesir. Menurut maklumat awal yang diperolehi menerusi sumber perubatan yang turut dilaporkan berita Al-Jazeerah dan web berita maannews bahawa sekitar 2-3 penduduk Palestin yang bekerja di terowong berkenaan luka parah, manakala 3 lagi terperangkap di dalam keruntuhan terowong. Sehingga kini, bomba dan skuad penyelamat menjalankan operasi mencari mangsa.

Lokasi yang diserang mengalami kebakaran besar. Seorang mangsa yang disifatkan luka pertengahan telah dibawa ke hospital Abu Yusof An-Najjar di Rafah, dan 2 lagi dibawa ke hospital Naseer, Khan Yunus berikutan luka teruk akibat terbakar.

Dalam serangan yang ketiga, jam 11.14 malam, waktu Palestin, pesawat zionis mensasarkan lagi serangannya ke atas sebuah lagi terowong bawah tanah berdekatan Mukhayyam Yubna, barat Rafah, selatan Semenanjung Gaza. Tiada laporan mengenai kecederaan mahupun luka parah.

Setelah serangan ketiga, agensi Safa melaporkan pada jam 11.28 malam, waktu Palestin, bahawa pesawat F-16 zionis masih meninjau di ruang udara Semenanjung Gaza dalam kadar terendah.

Sementara itu, berita Al-Jazeerah turut melaporkan serangan ini kemungkinan kaitan dari serangan roket yang gugur di Naqab pagi tadi. Sumber 04/09/2010, web berita safa.ps, berita al-Jazeerah dan web berita maannews.net

Berita lain:

Afghanistan

1. Sumber berita Al-Jazeerah melaporkan satu serangan berani mati yang dilancarkan oleh pejuang TALIBAN telah membunuh seorang tentera Amerika di selatan Afghanistan. Kejadian tersebut disahkan oleh tentera NATO. Sumber 04/09/2010, berita Al-Jazeerah.

2. Dalam kejadian yang lain, Al-Jazeerah melaporkan sumber dari pejuang TALIBAN menyatakan pihaknya telah menjatuhkan helikopter tentera NATO di timur Afghanistan. Sumber 04/09/2010, berita Al-Jazeerah.

London

1. Beribu-ribu umat Islam di London mengadakan demontrasi sempena mengingati Al-Quds(hari Al-Quds sedunia). Sumber 04/09/2010, berita Al-Jazeerah.

Ireland

1. Tony Blair, Utusan Damai Kuartet Timur Tengah ketika mahu menghadiri upacara menandatangani bukunya di Ireland telah dikejutkan dengan lontaran kasut serta telur. Dinyatakan, lebih 200 para penunjuk perasaan tidak berpuas hati terhadap Blair berikutan isu Palestin dan perang Iraq. Mereka menyifatkan Blair sebagai jenayah perang dan penipu. Sumber 04/09/2010, berita Al-Jazeerah.

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS