Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Tutup laluan perlintasan Gaza, kawal Tebing Barat

09 September 2010

GAZA - Sumber melaporkan, rejim zionis hari ini telah menutup laluan perlintasan Karem Abu Salem dan Al-Mintar kepada sebarang kemasukan barang-barang dagangan dan bantuan ke Semenanjung Gaza.

Seperti yang dinyatakan, penutupan laluan tersebut adalah bersempena dengan ketibaan Aidilfitri yang mulia dan sambutan awal tahun bagi Yahudi.

Peta(arkib): Zon A, Dataran Tinggi Golan, Zon B, Tebing Barat, dan Zon C, Semenanjung Gaza. Manakala kedudukan tanah yang bernombor 1 sehingga 6 diakui Negara Israel oleh rejim zionis setelah rampasan yang membawa kepada penjajahan ke atas Palestin pada 1948.

Pengerusi Jawatankuasa Pemusatan Kemasukan Barang ke Gaza, Raed Futtuh berkata, "pihak penjajah telah memaklumkan kepada kami mengenai penutupan dua laluan yang bermula hari ini sehinggalah akan dibuka semula pada pagi Isnin akan datang," tambah Futuh, "penutupan tersebut telah menghentikan kemasukan barangan, bantuan dan sumber tenaga ke Gaza."

Futuh menyebut lagi, semalam, penjajah membenarkan 82 buah trak, 20 buah di antaranya untuk sektor pertanian dan 20 buah lagi trak membawa muatan bantuan dibawa masuk ke Gaza. Malah, 91 tan gas masak dan 219 liter diesel juga telah dipam masuk ke stesen di Gaza.

Kawal ketat Tebing Barat

Sementara itu, tentera rejim zionis mengumumkan kawalan ketat(penutupan) di Tebing Barat yang bermula tengah malam semalam sehinggalah pada tengah malam ahad. Tujuan penutupan ke atas Tebing Barat sempena perayaan awal tahun Yahudi.

Keterangan dari tentera rejim bahawa pihak rejim hanya membenarkan individu yang memerlukan rawatan perubatan ke Israel, tetapi dengan kebenaran. Sempena dengan Aidilfitri pula, tentera rejim zionis telah mengambil langkah khusus untuk lalu lintas mana-mana individu.

Kebiasaannya sempena sambutan perayaan Yahudi, rejim zionis akan mengenakan langkah khusus untuk mengawal pergerakan penduduk Palestin. Sumber 09/09/2010, web berita safa.ps dan web berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS