Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Lokasi AL-QASSAM dan AL-QUDS dibom

12 Januari 2011

GAZA - Kejadian serangan berasingan waktu ini di Gaza, dua lokasi sayap tentera pejuang Palestin dan balai polis menjadi sasaran pengeboman zionis.
___________________________________________
Catatan laporan serangan:

12.04 tengah malam, Palestin/Mesir. Pesawat tempur zionis mengebo lokasi tentera AL-QASSAM.
12.12 pagi, Palestin/Mesir. Lokasi AL-QASSAM diserang lagi.
12.28 pagi, Palestin/Mesir. Sebuah lokasi tentera SARAYA AL-QUDS pula dibom pesawat zionis.
12.53 pagi, Palestin/Mesir. Lagi 2 serangan terbaru zionis di lokasi 'Al-Bahriah' barat Nuseirat.

___________________________________________

Menurut pemberita 'Safa' serangan pertama zionis tertumpu di lokasi Abu Grad, KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera gerakan HAMAS) yang terletak di selatan bandar Gaza. Berikutan serangan F-16 zionis mengakibatkan kerosakan besar di lokasi berkenaan. Namun, pesawat tempur zionis kembali semula ke lokasi berkenaan dan melepaskan satu lagi serangan misil. Akibatnya, letupan kuat dari serangan berkenaan dapat didengari dari jarak yang jauh.

Sasaran seterusnya dari arah barat Khan Yunus. Pesawat zionis menyerang lokasi tentera, pejuang SARAYA AL-QUDS(sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI) berhampiran dengan pejabat pentadbiran Universiti Al-Aqsa.

Selepas itu, pesawat tempur zionis melepaskan lagi 2 serangan misil ke atas sebuah balai polis Al-Bahriah di bahagian barat Mukhayyam Nuseirat, pertengahan Semenanjung Gaza.

Serangan udara zionis yang mensasarkan beberapa lokasi keamanan di Gaza pagi ini tidak mengakibatkan sebarang luka parah.

Sebelum itu, catatan masa pada jam 10.24-10.45 malam, Palestin(11/01/2011). Bot-bot laju tentera laut zionis membedil di deretan sepanjang persisiran pantai Gaza hingga ke persisiran laut Khan Yunus, selatan Semenanjung Gaza.

Ehud Barak, Menteri Perang(pertahanan) rejim zionis ketika melawat pejabat pasukan tentera yang berkawal di sempadan tanah jajahan-Semenanjung Gaza petang selasa(11/01/2011), berkata, sebarang tindakan yang menimbulkan ketegangan di sempadan dari mana-mana pihak Palestin, Israel akan balas dengan penuh kekerasan jika terus menggoncangkan keadaan. Sumber 12/01/2011, web berita safa.ps dan web berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS