Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

2 serangan meriam hempap timur Gaza

28 April 2011

Laporan asal jam 09.05 malam, Palestin/Mekah
Jam 08.05 malam, Mesir
(akhir kemaskini 09.54 malam, waktu Mesir)

GAZA - Tentera rejim zionis mengebom sebuah rumah tidak berpenghuni dengan dia serangan peluru meriam(artileri). Jelas sumber, rumah tersebut terletak berhampiran kawasan Al-Madrasah, timur Mukhayyam El-Buraij, Gaza tengah(pertengahan Semenanjung Gaza).

Gambar(arkib Safa): Kereta kebal zionis kerap kali melepaskan tembakannya ke arah rumah-rumah Palestin di Gaza.

Menurut pemberita Safa, kereta kebal zionis yang berada di garisan sempadan Gaza-tanah jajahan 1948 melepaskan sekurang-kurangnya 2 serangan peluru meriam dan gugur berhampiran sebuah rumah. Laporan awal menyebut ada penduduk yang cedera akibat pengeboman zionis.

Terkini, berita ringkas yang diterima, pasukan bulan sabit merah Palestin telah membawa keluar mangsa yang cedera setelah membuat penyelarasan dengan tentera zionis bagi membawa masuk kereta ambulan ke kawasan yang menjadi sasaran pengeboman.

Berhubung kecederaan, Adham Abu Salmiah, Pengerusi Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza berkata, seramai 4 penduduk yang cedera telah dibawa keluar dari rumah yang menjadi sasaran serangan peluru meriam zionis. Sumber 28/04/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS