Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Kami gagal bawa pulang Shalit - Ketua SHABAK

04 Mei 2011

Laporan jam 05.50 petang, Palestin/Mekah
Jam 04.40 petang, Mesir

UMMUL FAHM - Ketua Perkhidmatan Keselamatan Dalaman Umum Israel atau SHABAK, Yuval Diskin(gambar) berkata, agensinya dan dia secara peribadi telah gagal membawa pulang seorang tentera zionis yang ditawan gerakan HAMAS, Gilad Shalit ke pangkuan keluarganya.

Memetik kata Diskin petang Rabu dari web berita 'Haaretz' versi hebrew, "saya bertanggungjawab sepenuhnya di atas kegagalan ini yang membuatkan saya merasa teramat sedih."

Tambah Diskin, "risikan kami juga gagal mendapatkan maklumat tempat Shalit ditawan, pihak yang bertanggungjawab tidak boleh dituding kepada mana-mana pegawai perkhidmatan ini kerana saya yang tidak berjaya membawa pulang shalit ke rumahnya, sama ada melalui operasi ketenteraan atau rundingan."

Ketua SHABAK menyatakan bahawa sejak Shalit berada dalam tawanan HAMAS, agensinya bekerja bertungkus-lumus siang dan malam, tambahan pula, beberapa unit khas telah ditubuhkan malah berbagai-bagai cara dikhtiarkan semata-mata untuk mendapatkan semula Shalit.

Diskin bersiap sedia menyerahkan jawatan Ketua SHABAK kepada penggantinya, Yoram Cohen pada waktu akan datang.

Gilad Shalit seorang tentera zionis ditawan pada 25 Jun 2006 hasil kerjasama beberapa buah kumpulan pejuang Palestin di Gaza. Sehingga kini, Shalit masih berada dalam tawanan pejuang Palestin dan rundingan penukaran tawanan Shalit dengan tahanan-tahanan Palestin dari penjara zionis telah digagalkan oleh pemerintah rejim zionis, menurut HAMAS. Sumber 04/05/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS