الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penasihat Netanyahu ke Kaherah bincang isu 'pengintip'

22 Jun 2011

Laporan jam 04:17 petang, Palestin/Mekah
Jam 03:17 petang, Mesir

KAHERAH - Penasihat Perdana Menteri rejim zionis(Israel), Ishak Molkho tiba dengan pesawat khas hari ini di Kaherah, Mesir.

Gambar(Safa): Illan Grapel ketika berada di dataran Tahrir.

Menurut Safa, Molkho dalam lawatan singkat selama beberapa jam di Kaherah telah mengadakan pertemuan dengan wakil-wakil Mesir dan membincangkan perkembangan terkini hubungan dua-hala, khususnya mengenai isu tentera zionis, Gilad Shalit yang ditawan di Gaza dan yang lebih terkini adalah mengenai isu intipan di Mesir. Lagi perbincangan menyentuh hal yang masih tergantung seperti usaha damai dan eksport gas Mesir ke Israel.

Lawatan ini adalah yang pertama dari peringkat tertinggi rejim zionis setelahmana terdedahnya kegiatan intipan dari seorang individu, Illan Grapel di Mesir. Disebutkan Illan Grapel berwarganegara Israel, dan ada dikatakan juga Illan berwarganegara Amerika.

Pada 12 Jun yang lalu, media-media Mesir mengumumkan seorang pegawai mossad, Illan Grapel telah diberkas atas tuduhan mengancam keselamatan negara Mesir. Dinyatakan lagi, Illan mengumpulkan maklumat-maklumat sulit malah melakukan provokatif bertujuan mencetuskan rusuhan dan pergaduhan antara muslim dengan nasrani(termasuk qibti). Sumber 22/06/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS