الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Rombongan Malaysia masuk Gaza

18 Ogos 2011

Laporan jam 10:00 pagi, waktu Mesir
Berita semalam, 17/08/2011

RAFAH, 18 Ogos - Rombongan misi Ramadhan di Gaza kelolaan pertubuhan bukan kerajaan Malaysia, MAPIM(Majlis Pertubuhan Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia) telah berjaya memasuki Semenanjung Gaza menjelang waktu berbuka puasa semalam(17/08/2011), setelahmana menempuh 8 jam tempoh masa perjalanan. Tambahan lagi, pihak rombongan perlu mematuhi langkah keselamatan dari pihak keselamatan Mesir.

Seramai 33 orang peserta menyertai rombongan MAPIM ke Gaza, antaranya Dato' Sheikh Muzaffar Sheikh Mustapha, angkasawan Malaysia dan juara Akademi Nasyid, saudara Azhan Atan.

Rombongan ini adalah misi kedua MAPIM meneruskan misi kemanusiaannya di Gaza.

Berbalik kepada proses keselamatan, bas yang dinaiki pihak rombongan terpaksa mengikuti arahan keselamatan ekoran beberapa situasi ketidakstabilan berlaku beberapa hari yang lalu. Demikian itu, semasa berada di checkpoint ke-3, pihak rombongan terpaksa menanti arahan perlepasan yang begitu lama, diikuti aturan selanjutnya dari pihak keselamatan untuk mendapatkan penyelarasan dengan pihak tentera di zon utara Semenanjung Sinai. Bagaimanapun, langkah sebegini teramat biasa dilalui oleh mana-mana rombongan kemanusiaan ke Gaza.

Menurut pegawai polis utara Sinai, Saudara Islam Luqi semasa berada di atas bas di checkpoint ke-3, beliau memberi penerangan bahawa proses ini mengambil masa bertujuan untuk penyelarasan dengan pihak atasan dan beliau turut memohon maaf berhubung proses berkenaan. Kemudian, rombongan diiringi pihak keselamatan sehingga ke checkpoint seterusnya yang berhampiran kem tentera.

Setelah melepasi checkpoint tersebut yang turut mengambil masa, perjalanan rombongan diteruskan sehingga ke destinasi yang melewati jalan persisiran pantai El-'Arish, Syeikh Zuweid dan tiba di checkpoint akhir di hadapan pintu sempadan Rafah Mesir pada jam 04:45 petang, waktu tempatan(Mesir).

Sudut peserta, perasaan ceria dan terharu kerana dapat melihat dari jauh tanah Palestin di hadapan mata sambil diingatkan tentang keutamaan keselamatan dan proses akhir sebelum dapat masuk ke tanah Gaza.

Dari sudut catatan masa pada detik-detik akhir, rombongan MAPIM dipermudahkan urusan apabila bas yang dinaiki dibenarkan masuk melepasi pintu utama sempadan sehinggalah tiba di hadapan pintu bangunan terminal.

Krew MAP diberitahu bahawa, masa hanya tinggal 10 minit lagi sebelum pintu sempadan ditutup pada jam 05:30 petang, waktu Mesir(jam 06:30 petang, waktu Palestin).

Menukil dari laman jaringan sosial Cakna Palestin, rombongan telah masuk ke Gaza pada jam 06:00 petang(waktu Mesir). - MAP

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS