الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Mesej kuat AL-QASSAM kepada musuh

18 Oktober 2011

Brigadier Jeneral Safwat Az-Zayyat, pakar strategi ketenteraan memberi peringatan dari pendedahan misi penawanan Gilad Shalit, terutamanya KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM berhubung tempat tahanan Shalit atau langkah keselamatan dan operasi ketenteraan sehinggalah Shalit tertawan malahan selama beberapa tahun berada dalam tawanan pejuang.

Beliau menegaskan dalam satu kenyataan media, "rahsia di sebalik kekuatan gerakan HAMAS mesti menjaga kerahsiaan, operasi ketenteraan dan menjaga para pemimpinnya," sambil menolak HAMAS tidak mungkin mempamerkan perkara ini.

Gambar(arkib): Brigadier Jeneral Safwat Az-Zayyat.

Pandangan beliau berhubung komander tertinggi sayap tentera HAMAS, Ahmad Al-Ja'bari yang muncul ketika operasi penyerahan Shalit sepertimana tersiar dalam rakaman berita menunjukkan bahawa beliau adalah individu bukan seperti pengganas yang melakukan segala bentuk jenayah sebagaimana yang digembar-gemburkan oleh penjajah. Jelas pakar strategi ketenteraan itu lagi, Al-Ja'bari seorang negarawan yang mampu mengikut arahan Biro Politik HAMAS menandakan beliau lelaki yang berdisiplin.

Beliau memperingatkan Al-Ja'bari salah seorang dari sasaran utama senarai pembunuhan yang dirancang oleh rejim zionis, namun pada ketika ini, beliau telah mempamerkan dirinya seorang yang suka kepada kesejahteraan sejagat, pada waktu yang sama bijak dari sudut politik dan ketenteraan juga.

Safwat Az-Zayyat menafsirkan berhubung kemunculan komander tertinggi AL-QASSAM memberikan mesej tentangan yang kuat kepada musuh, jelas dari tafsiran sedemikian yang membawa maksud, "sebanyak manapun usaha yang kamu(musuh) kerahkan pada tahun-tahun sebelum ini bertujuan menyasarkan KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM serta memusnahkan struktur prasananya, sekarang pada waktu ini ia masih wujud, dan sentiasa cekal mempertahankan haknya(masalah yang dihadapi) dengan adil." Sumber 18/10/2011, web penerangan AL-QASSAM

Beberapa rakaman gambar sewaktu
penyerahan Shalit kepada pihak perisikan Mesir.

Gilad Shalit ketika dibawa ke Rafah. Gilad ditawan pejuang Palestin pada tahun 25 Jun 2006.

Sewaktu penyerahan Shalit kepada anggota perisikan Mesir.

Anggota AL-QASSAM berpakaian biasa sambil memegang senjata.

Shalit diapit ketika berada dalam terminal Sempadan Rafah Mesir.

Seorang dari anggota AL-QASSAM menjadi jurukamera pihak AL-QASSAM.

Kelibat anggota-anggota perisikan Mesir dan tentera KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM.

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS