الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Zionis lepas belon udara risikan di timur Gaza

13 Oktober 2012


SEMENANJUNG GAZA, 13 Oktober - Bukan sahaja pesawat pengintip digunakan oleh tentera rejim zionis untuk mengawal dan memantau keadaan di Semenanjung Gaza bahkan turut menggunakan belon udara.

PALTIMES: Belon udara risikan
Menurut laporan agensi berita PALTIMES, tentera zionis telah melepaskan sebuah lagi belon udara yang baru ke ruang udara sebelah timur bandar Gaza pada petang Jumaat, 12/10/2012, dan ianya adalah yang kedua dalam masa 48 jam.

Sumber keamanan berkata, tentera rejim zionis melepaskan belon udara ini berhampiran kawasan 'Maleka' dari arah tenggara Hayyu Az-Zaitun di bandar Gaza. Demikian itu, belon udara ini untuk mengumpulkan maklumat khususnya berhubung pergerakan pejuang-pejuang Palestin di lokasi berkenaan dan juga sebagai usaha untuk mengesan lokasi-lokasi yang digunakan untuk melancarkan serangan roket ke daerah-daerah tanah jajahan 1948 yang berada setentang dengan tanah Semenanjung Gaza.
Belon udara tentera zionis
Pos tentera CCTV
Sebelum itu, dua hari yang lalu, tentera rejim zionis telah melepaskan sebuah belon udara bertujuan untuk risikan lokasi di sebelah timur kawasan Jahr El-Deik, tenggara bandar Gaza setelahmana sebuah pos tentera zionis yang dilengkapi CCTV atau dikenali kamera telah dibom beberapa kali oleh pejuang Palestin.

Berhubung semasa rombongan 'RRADIG 3' kelolaan Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) di Semenanjung Gaza pada bulan yang lalu, anggota rombongan dapat melihat dengan jelas sebuah belon udara yang telah sedia ada di ruang udara di utara Semenanjung Gaza. Begitu juga, anggota rombongan dapat melihat kawasan yang teramat hampir dengan pos tentera zionis yang dilengkapi CCTV. Dianggarkan jarak dari kedudukan hanya sejauh 400 - 500 meter.

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS