Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Mashal mahu bertemu Abbas

18 Januari 2010

Konflik dalaman Palestin masih belum temui jalan penyelesaian. (gambar: Kiri, Khaled Mashal dan kanan, Mahmoud abbas)

Sumber menyatakan, Mahmud Abbas(Presiden Palestin yang telah berakhir tempoh jawatannya menurut HAMAS) menolak sebarang pertemuan dengan Ketua Biro Politik HAMAS, Khaled Mashal sebelum HAMAS menandatangani persetujuan Palestin yang diselia oleh Mesir; yang telah ditandatangani FATAH.

Mashal dalam ucapannya ketika Pertemuan Arab bagi menyokong penentangan yang berlangsung di Lubnan pada hari Jumaat lalu menyatakan cadangannya untuk bertemu dengan Mahmud Abbas bagi menyelesaikan perselisihan dalaman Palestin.

Bagaimanapun, Mahmud Abbas dalam kenyataannya ketika persidangan Majlis Revolusi gerakan FATAH di Ramallah berkata, 'sekarang kami menunggu pada bila masa yang HAMAS mahu menandatangani persetujuan'.

'Bila HAMAS telah tandatangani persetujuan itu, sejam atau setengah jam, ataupun 15 minit selepas itu, boleh berjumpa dengan HAMAS. Tetapi, jika sebelum itu, tidak', tegas Abbas.

Sumber diplomasi Syria turut tidak menjangka diadakan pertemuan antara Mahmud Abbas dengan Khaled Mashal meskipun Kuwait mengumumkan perkara tersebut.

Dijelaskan(sumber yang rapat dengan HAMAS) di Syria, bahawa Mesir membantah pertemuan antara Abbas dan Mashal sebelum HAMAS menandatangani persetujuan yang disediakan oleh Mesir sekalipun Kuwait dan Arab Saudi berusaha untuk mengadakan pertemuan ini.

Dijelaskan bahawa perlu tindakan dari rantau Arab dapat memujuk Mesir agar menerima pemerhatian HAMAS(cadangan atau rombakan) yang dibantah oleh Mesir secara mutlak.

Dari sumber politik Palestin pula, dokumen kepentingan Palestin tidak sahaja berkait dengan pendirian HAMAS dan FATAH, tetapi turut dicengkam pihak serantau dan antarabangsa. Sudah pasti, Washington tidak merasa senang jika ada persetujuan Palestin yang terbina dengan penyertaan HAMAS dalam Kerajaan Palestin pada masa akan datang. Sumber berita al-Jazeerah(15/01/2010), suratkhabar Misril-Youm dan suratkhabar Shourouk 18/01/2010

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS