Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Minda MAP: usaha HAMAS meskipun dalam 'tekanan'

11 Januari 2010

Sumber menyatakan, delegasi HAMAS yang diketuai Ketua Biro Politiknya, Khaled Mashal bertemu dengan Presiden Emirate, Syeikh Khalifah Bin Zaed di Emirate(sumber 11/01/2010, berita al-Jazeerah)

Walaupun HAMAS dalam 'tekanan' akibat beberapa insiden yang berlaku di sempadan Rafah Mesir-Gaza beberapa hari yang lalu, HAMAS tetap positif membawa agenda untuk kepentingan Palestin dan Arab. Tambahan pula, keberadaan George Galloway di Gaza juga menjadi isu serta dituduh menjadi 'punca' ketegangan di Mesir. Berikutan insiden yang dikatakan menimbulkan ketegangan, Galloway tidak akan dibenarkan lagi memasuki Mesir pada masa akan datang.

Galloway dalam kenyataannya tetap mempertahankan diri bahawa dia bukan pihak yang membangkitkan ketegangan. Selain itu, beliau tetap berpendirian dengan pihak yang mendapat majoriti suara dalam pilihanraya Palestin yang disifatkan 'bersih' dalam beberapa tahun yang lalu, sambil mengisyaratkan beliau bersama 'HAMAS'.

Di Mesir, beberapa akhbar harian Mesir memainkan isu bagi menarik pandangan umum betapa kejinya tindakan HAMAS yang diumpamakan seperti 'jenayah' ekoran seorang tentera Mesir yang mati akibat tembakan dari penembak tepat Palestin beberapa yang lalu.

Ismail Haniah dalam ucapannya telah memohon maaf dan kesal dengan kematian seorang tentera Mesir dalam kejadian tunjuk perasaan di kalangan penduduk Palestin yang berang kerana konvoi Viva Palestin 3 menghadapi kesulitan memasuki Gaza melalui sempadan Rafah-Mesir.

Beliau turut meminta kepada pemimpin Mesir untuk mengadakan pertemuan di Kaherah bagi menyelesaikan isu yang timbul namun tidak ada suara rasmi yang menerima permintaan Haniah. Sebaliknya, media Mesir menyatakan bahawa HAMAS faham apa yang Mesir mahukan, 'serahkan penembak tersebut untuk dihukum'.

Media Mesir mungkin seakan lupa satu insiden yang menimpa kepada seorang adik-beradik Sami Abu Zuhri, jurucakap rasmi HAMAS yang mati dalam penjara Mesir akibat seksaan.

Isu lain yang turut terkesan, iaitu dokumen tukaran tahanan antara Palestin-Israel juga bertambah sulit. Lantaran itu, didakwa Amerika dan Arab menekan Israel agar tidak menyetujui beberapa nama tahanan Palestin yang sinonim dengan 'penentangan' terhadap Israel, di antaranya Ahmad Sa'dat dan Marwan Al-Barghousi.

Kedua-dua individu ini bukan daripada anggota HAMAS tetapi dengan pembebasan mereka akan mengukuhkan lagi agenda dan kedudukan HAMAS sebagaimana yang didakwa oleh Israel.

Rujukan: Berita Al-Jazeerah, web berita Al-Jazeerah(11/01/2010), akhbar harian Mesir(Al-Masaai, Misril-Youm, Al-Akhbar, Al-Ahram)

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS