Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Anggota Pihak Berkuasa Palestin terjebak dalam pembunuhan al-Mabhuh

15 Februari 2010

Ketua Umum Polis Dubai, Dhahi Khalfan Tamim, berkata 'ada orang Palestin yang terlibat dalam pembunuhan al-Mabhuh(salah seorang pimpinan sayap tentera HAMAS di sebuah hotel Dubai bulan lalu)'.

Memetik sumber dari Ketua Polis Dubai, katanya 'salah seorang Palestin yang ditangkap mempunyai kedudukan dalam tentera Pihak Berkuasa Palestin kerana telah mengadakan pertemuan dengan ketua kumpulan yang merancang pembunuhan al-Mabhuh'. Ketua kumpulan tersebut dikenali Peter warganegara Perancis.

Sebagaimana dinyatakan, dua orang invidivu Palestin telah ditangkap kerana polis Dubai meyakini bahawa kedatangan dua individu ini adalah bagi menyokong operasi pembunuhan al-Mabhuh.

Jumlah anggota kumpulan terbabit yang terlibat dalam pembunuhan al-Mabhuh seramai 11 individu, sebahagiannya mempunyai status warganegara Eropah, di antaranya juga seorang wanita(Ireland). Kesemua mereka tiba di Dubai sehari sebelum operasi pembunuhan dilaksanakan. Sumber menjelaskan lagi dari polis Dubai bahawa waran tangkap akan dikeluarkan terhadap mereka dalam terdekat ini.

Khalfan turut mengesyaki bahawa Mossad dalang di sebalik pembunuhan ini, di samping itu ada lagi kumpulan lain yang turut terlibat. Sumber 15/02/2010, berita al-Jazeerah dan web berita al-Jazeerah

Rakaman video Mahmoud Abd Rauf Al-Mabhuh, pemimpin tertinggi KATAIB IZZUDDIN AL-QASSAM, sayap tentera HAMAS yang telah meninggal dunia dalam satu operasi pembunuhan ke atas beliau di Dubai.
Sumber klip dari al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS