Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Amerika bincang halang persenjataan kepada HAMAS

15 Februari 2010

Ketua turus angkatan tentera bersekutu Amerika, Brigedier Jeneral Micheal Mullen (gambar kanan) mengadakan lawatan ke Israel hari ini. Menurut sumber, lawatan Mike ke Israel bagi membincangkan usaha untuk menghalang sebarang sokongan persenjataan kepada HAMAS di Semenanjung Gaza.

Laporan media Israel menyatakan, Micheal dalam lawatannya ke Israel juga akan menyentuh usaha memperkukuhkan kekuatan tentera Israel bagi menghadapi Tehran yang disokong Hizbullah dan HAMAS.

Sebagaimana dijadualkan, Micheal Mullen akan bertemu dengan Ketua turus angkatan tentera Israel, Jeneral Gabi Ashkenazi, Menteri Pertahanan Israel, Ehud Barak dan beberapa anggota dari kakitangan turus am untuk membincangkan isu Nuklear Iran.

Gambar sebelah kiri, Gabi Ashkenazi, Ketua turus angkatan tentera Israel

Selain itu, perbincangan turut menumpukan penyelarasan dari sudut ketenteraan Israel, malah usaha yang bersungguh-sungguh bagi menghalang penyeludupan senjata kepada HAMAS dan Hizbullah.

Lawatan Brigedier Jeneral Micheal ini seiring dengan cengkaman sekatan Israel ke atas Gaza, di samping itu Kerajaan Mesir terus membina tembok keluli(akhbar tempatan menyebutnya 'tembok besi') di sepanjang sempadan Mesir-Gaza.

Memetik radio Israel dari sumber keamanan, katanya 'Israel mengambil berat lawatan ini yang disifatkan terlalu penting, malah hubungan antara Brigedier Jeneral Mullen dan Jeneral Ashkenazi amat dititikberatkan kerana melibatkan strategi persenjataan. Lebih-lebih lagi, Mullen juga antara pelaksana kepada polisi pentadbiran Amerika.

Peta di sebelah, warna biru menunjukkan kedudukan Negara-negara anggota Nato

Sebelum ini, Mullen telah bertemu dengan Ashkenazi ketika kedua pihak itu menyertai Persidangan tahunan Ketua turus angkatan tentera Negara-negara anggota Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara(NATO) di Brussel, dua minggu yang lalu. Sumber 15/02/2010, web berita al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS