Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

'khuatir' seruan terakhir selamatkan Al-Aqsa

20 Januari 2010

قاضي قضاة فلسطين memberi peringatan berhubung kemungkinan Masjid Al-Aqsa akan runtuh berikutan kerja penggalian dan pengorekan yang dilakukan penjajah(Israel) di bawah Masjid, malah kawasan yang jaraknya yang berdekatan Al-Aqsa. Hal tersebut mendorong kerja penggalian giat dijalankan kerana dunia Islam dan Arab 'lalai' dari tanggungjawabnya, terus membisu dan tidak mengambil peduli tentang Al-Aqsa.

قاضي قضاة فلسطين, Taisir At-Tamimi menyifatkan semua yang berlaku seolah-olah adalah satu 'konspirasi'.
___________________________________________________________
Masjid Al-Aqsa merupakan qiblat pertama umat Islam yang telah diberkati Allah ke atasnya. Kesuciannya turut disebutkan Al-Quran, sebagaimana firman Allah Ta'ala yang bermaksud:

"Maha suci Allah yang telah menjalankan hamba-Nya(Muhammad) pada malam hari dari Masjid Al-Haraam(di Makkah) ke Masjid Al-Aqsa(di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda(kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui" [Ayat 1: surah Al-Israa']
___________________________________________________________

Beliau berkata dalam sidang akhbar, "saya khuatir ini adalah seruan yang terakhir sebelum Al-Aqsa runtuh, bangunlah umat Islam dari tidur."

"Kesulitan yang berlaku adalah satu peringatan bahawa petanda yang amat bahaya kerana perubahan yang mengancam Al-Aqsa dari keruntuhan, termasuk juga gereja kiamat", ujar beliau.

Berikutan kebimbangan, beliau menunjukkan beberapa gambar runtuhan di kawasan yang berdekatan Al-Aqsa disebabkan kerja yang dijalankan Israel. Kes yang baru berlaku adalah di Hayyu Silwan, hari Isnin yang lalu, dapat dikesan juga ada kerja penggalian yang terlalu dalam ke bawah tanah.
___________________________________________________________
Berita Al-Jazeerah: Bahagian jalan di Hayyu silwan mendap berikutan kerja penggalian dan pengorekan Israel di kawasan terbabit(18/01/2010)
___________________________________________________________

"Teramat bahaya, dah berkali-kali kami mengingatkan tentang kesan akibat kerja korek-mengorek Israel di bawah Masjid Al-Aqsa yang akan menyebabkan Al-Aqsa runtuh", katanya lagi.

Peringatan dari قاضي قضاة فلسطين pada hari ini disifatkan dengan 'kejadian yang betul-betul berlaku' adalah ancaman ke atas Al-Aqsa.
___________________________________________________________
Berita Al-Jazeerah: Persidangan Tahunan kali ke-7, Yayasan Al-Quds Sedunia yang berlangsung di Beirut, Lubnan mendesak Negara Arab dan Islam agar mengadakan pertemuan segera bagi mengkaji dan meneliti kedudukan bandar Al-Quds(15/01/2010)
___________________________________________________________

Beliau mengiktibarkan bahawa, 'diam membisu dengan apa yang berlaku seperti wujudnya konspirasi sambil menjelaskan pihaknya tidak menuduh mana-mana pihak tetapi sikap ini, dan tidak ada satu tindakan bagi menentang apa yang dilakukan Israel membuatkan kami menaruh syak kerana tidak faham sikap seumpama ini, kenapa umat Islam membiarkan Israel terus menggiatkan kerja penggalian dan pengorekan ini?' Sumber 20/01/2010, web berita IslamToday dan berita al-Jazeerah, 15/01/2010 dan 18/01/2010

[MAP] Beberapa buah Negara Arab, Islam malah Negara lain yang pemerintahnya adalah non-muslim teramat sibuk dengan kempen 'memerangi pengganas'.

Taliban, Al-Qaeda dan gerakan-gerakan Jihad yang sinonim dengan jihad semuanya dianggap 'pengganas' tetapi usaha merampas, merompak melalui diplomasi khususnya hak Palestin yang diratah oleh Israel tidak pula dianggap 'kerja ganas', malah diberi pula penghormatan kononnya mahu mengadakan semula 'rundingan damai', tujuannya untuk perdamaian. Mungkin hanya dengan jalan diplomasi, meskipun hak Palestin dirampas Israel .. tetapi Israel tetap tidak dipandang sebagai pengganas kerana alasannya 'mempertahankan diri'. Alasan sebegini biasanya terpacul dari mulut pemimpin yang memang bersekutu dengan Israel.

Sekarang, Israel telah membuktikan keganasan mereka dengan merampas dan menafikan hak Palestin. Lihatlah apa yang telah berlaku dalam masa puluhan tahun lalu dan masa sekarang.

Al-Aqsa dalam 'bahaya' dan perlu kepada tindakan segera untuk menyelamatkannya dari runtuh. Kasihan!, beberapa pemimpin Arab, Badan rasmi Arab dan antarabangsa hanya dapat 'meneropong' terowong bawah tanah yang dibina penduduk Palestin Gaza tetapi aktiviti gali dan korek yang dilakukan secara ganas oleh pengganas Israel dibiarkan berterusan hingga kini. Rasanya tidak melampau jika memakaikan Israel dengan pakaian 'pengganas'nya yang memang sesuai untuknya; saiz, imej dan identitinya.

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS