Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

FATAH bincang kembalikan Gaza

20 Januari 2010


Salah seorang anggota Majlis Revolusi, Gerakan Kebangsaan Pembebasan Palestin(FATAH), Jamal Nazal(gambar) mengungkapkan Majlis Revolusi FATAH mengakui telah membentuk panitia khas untuk membincangkan tindakan dan strategi bagi mengembalikan Gaza yang dikuasai HAMAS melalui "dialog atau cara lain".

Dr.Jamal Nazal yang juga jurucakap FATAH mengumumkan dalam sumber rasmi FATAH bahawa Majlis Revolusi menetapkan dengan pembentukan panitia tersebut akan digerakkan secara mendadak bagi menyusun strategi bagi mengembalikan Gaza ke pangkuan perundangan Palestin sebagaimana yang didakwa.
______________________________________________
(imbas sebentar): Tebing Barat dikuasai penuh PLO yang merupakan Badan Rasmi Palestin di peringkat antarabangsa. Adapun FATAH adalah sebuah gerakan yang berpengaruh di dalam PLO.

web rasmi FATAH(klik)

Semenanjung Gaza pula dikuasai HAMAS setelah meletusnya insiden yang disifatkan 'rampasan kuasa' oleh FATAH pada 2007. Seandainya, keputusan pilihanraya Palestin 2006 diterima dengan tenang hati, mungkin tidak berlaku insiden yang disifatkan rampasan kuasa.
______________________________________________

Sepertimana yang dinyatakan, strategi tersebut adalah dari kajian mekanisme yang berbagai-bagai supaya matlamat dapat dicapai. Petikan ringkas melalui sumber 19/01/2010, web rasmi FATAH dan web berita al-Jazeerah, 20/01/2010

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS