Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Dokumen 'penukaran tahanan' belum selesai

20 Januari 2010

Ezzat El-Rashq, anggota Biro Politik HAMAS dalam kenyataannya berkata, 'Israel menarik balik beberapa tuntutan HAMAS, sekaligus membuatkan dokumen ini tidak lengkap untuk disepakati di pihak HAMAS'.

HAMAS memaklumkan kemarahannya terhadap Israel kepada pihak tengah iaitu Jerman sebagai perunding bagi memeterai dokumen antara HAMAS-Israel khasnya penukaran tahanan antara kedua belah pihak.

Rashq menyatakan, dokumen penukaran tahanan masa ini tidak dapat disempurnakan dan memerlukan beberapa lagi masa untuk diselesaikan.

Berhubung dokumen tersebut, Rashq menegaskan bahawa HAMAS mendapat maklumat adanya usaha dari Abu Mazen(Mahmoud Abbas, Presiden Palestin, Ramallah) yang cuba menguasai dokumen untuk membebaskan Ahmad Sa'dat dan Marwan al-Marbaghousi. Sebagaimana yang dinyatakan sebelum ini, jika dokumen penukaran antara HAMAS-Israel berjaya dan Sa'dat, Barghousi dibebaskan, maka satu kemenangan untuk HAMAS.

Tambah beliau lagi, maklumat yang diperolehi HAMAS bahawa Israel akan membebaskan Ahmad Sa'dat dan Marwan al-Barghousi bukan melalui dokumen penukaran tersebut tetapi pembebasan tersebut berupa 'hadiah' kepada Abu Mazen.

'Isteri kepada Marwan al-Barghousi, iaitu Fadawi al-Barghousi telah bertemu dengan Khaled Mashal, Ketua Biro Politik HAMAS serta menyampaikan surat dari al-Barghousi bahawa al-Barghousi lebih suka dibebaskan dirinya dari tahanan Israel melalui dokumen penukaran HAMAS, dan bukannya atas dasar lain dari pihak penjajah(Israel) kerana jika dibebaskan atas dasar lain daripada penjajah pada waktu ini akan memberikan impak yang tidak menyenangkan untuk didengari', ujar Rashq. Sumber 18/01/2010, suratkhabar al-Doustour

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS