Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

EU bantu belanjawan Kerajaan Palestin

20 Januari 2010

Dr.Salam Fayyad(gambar), Perdana Menteri Palestin di Ramallah(Kerajaan tanpa undang-undang menurut HAMAS) dan wakil Kesatuan Eropah(EU), Christian Berger telah menandatangani dokumen persetujuan pemberian kewangan yang baru dari EU kepada Palestin yang berjumlah EURO158.5 juta. Setengah daripada jumlah sumbangan tersebut adalah sumbangan daripada Kerajaan Austria sebagai bentuk sokongan belanjawan pada tahun 2010.

Sumber dari wakil Palestin berkata, persetujuan EU membuktikan sokogan yang berterusan meskipun ada laporan yang menyebut hasrat EU bagi menghentikan sokongan kewangan kepada Pihak Berkuasa Palestin lantaran terkesan usaha damai dengan Israel.

Dinyatakan lagi, Kesatuan Eropah adalah penyumbang dana terbesar bagi membantu penduduk Palestin. Semenjak 2007, sebanyak EURO500 juta disalurkan per tahun yang menyokong kewangan Pihak Berkuasa Palestin, UNRWA dan Badan-badan Pertubuhan masyarakat.

Tujuan bantuan kewangan ini juga adalah untuk menyokong program pembangunan dan pembaikan dalam kementerian-kementerian utama. Di samping itu, dengan bantuan kewangan ini juga menyempurnakan pembentukan Badan-badan Kerajaan bagi Negara Palestin akan datang. Sumber 19/01/2010, web berita IslamToday dan web rasmi Gerakan FATAH

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS