Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Israel ketatkan kawalan di sempadan halang kemasukan 'wang' ke Gaza

20 Januari 2010

Sumber peta dari google map. Kedudukan pintu masuk sempadan Erez-Gaza pada bulatan yang berwarna oren. Dalam peta di bawah, warna garisan oren(bold) dari sempadan Erez ke Rafah, Mesir adalah jalan utama di Semenanjung Gaza.

Sumber dari media Israel(Rabu), bahawa Pihak Berkuasa Israel membuat ketetapan dengan mengetakan kawalan keselamatan di sempadan Erez, iaitu sempadan Beit Hanoun, Gaza - Israel di utara Gaza. (Peta Gaza: sempadan Erez, utara Gaza)

Sebagaimana yang didakwa, langkah penguatkuasaan kawalan keselamatan itu adalah bagi menghalang wang dari dibawa masuk ke Semenanjung Gaza.

Yehidiot Ahronout(YNET News.com), media elektronik Israel yang menukilkan maklumat bersumber dari Keamanan Israel berkata, ketetapan ini dibuat setelah dikesan adanya diplomat-diplomat yang menyeludup masuk 'wang' ke Semenanjung Gaza dengan status diplomasi.

Menurut media tersebut, dengan pengesanan itu membuatkan Pihak Berkuasa Israel mengambil langkah dengan mengetatkan kawalan dan melaksanakan undang-undang untuk mencegah 'pelesapan wang' di sempadan Erez agar tidak dipindahkan ke Gaza.

Mengikut fakta, Israel mengenakan sekatan yang kuat ke atas Semenanjung Gaza sejak tahun 2007 setelah HAMAS menguasai Gaza.

Semenanjung Gaza menghadapi krisis ekonomi yang teramat parah mengakibatkan bank-bank di Gaza tidak dapat beroperasi dengan teratur disebabkan kurangnya pengaliran matawang. Sumber 20/01/2010, web berita Al-Quds Arabi(London)

Pautan:

Gaza strip map(wikipedia)

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS