Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Israel bantah 250 ribu pasang pakaian masuk ke Gaza

18 Februari 2010

Penyelaras Bantuan Palestin dari Kesatuan Perubatan Arab, Mustafa Mohammad At-Taayah berkata, 'Israel membantah 250 ribu pasang pakaian dibawa masuk ke Gaza'.

Menurut beliau, bantuan pakaian itu adalah dari Kuwait dan sekarang berada di Lapangan Terbang Antarabangsa, Kaherah.

Sumber 'Islam Online' melaporkan At-Taayah dalam kenyataannya, walaupun perkara ini telah diselaraskan dengan pihak Mesir, iaitu Bulan Sabit Merah tetapi Israel sengaja melengah-lengahkan kemasukan bantuan itu semenjak sebulan lalu bahkan Kesatuan Perubatan Arab terpaksa menanggung bebanan kos harian akibat bantuan yang tidak dapat disampaikan dengan segera ke Gaza.

Beliau menjelaskan pihaknya menerima untuk membawa masuk bantuan pakaian itu dari mana-mana sempadan; sama ada Aujah di pertengahan Sinai atau sempadan Karem Salom di Rafah. Kemudian, Mejar Ilhami Arif yang mengetuai Bulan Sabit Merah mengutuskan surat permohonan kepada Israel melalui Pihak Keselamatan untuk membawa masuk pakaian ke Gaza tetapi Israel sengaja melengah-lengahkan.

"Dari semasa, Israel menanyakan tentang jumlah pakaian, kemudian tanya lagi tentang saiz pakaian, selepas itu tanya lagi jenis pakaian dan pertanyaan yang tak munasabah dan tidak berperikemanusiaan seolah-olah sengaja menyukarkan usaha membawa masuk ke Gaza sehingga kos perbelanjaan Kesatuan meningkat beribu-ribu pound Mesir", jelas beliau lagi.

Beliau menyatakan lagi, bantuan ubat-ubatan yang berjumlah hampir 15 juta pound Mesir telah dibawa masuk ke Gaza minggu lepas. Dan sekarang, sedang bersiap sedia untuk membawa masuk beberapa buah ambulan melalui sempadan Rafah Mesir-Semenanjung Gaza.

Sementara itu, sumber melaporkan sempadan Rafah Mesir masih dibuka untuk hari yang kedua bagi laluan 250 penduduk Palestin. Sebagaimana dinyatakan, pada hari pertama, seramai 25 pesakit Palestin telah memasuki Mesir melalui sempadan tersebut. Sumber 18/02/2010, web berita islamtoday.net

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS