Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Operasi penggalian dan pembinaan jambatan yang baru berdekatan Masjid Al-Aqsa

26 Februari 2010

Agensi berita "Naba'", media Palestin melaporkan operasi yang dijalankan Israel meliputi aktiviti penggalian dan membina jambatan baru, penjagaan kawasan serta memasukkan kabel elektrik ke dalam terowong bawah tanah jelas telah mengubah kedudukan di kawasan Tembok Buraq, barat Masjid Al-Aqsa.

Gambar di sebelah menunjukkan pembinaan yang baru dibangunkan berdekatan jambatan

Sumber daripada agensi tersebut menyatakan penyampai beritanya menyaksikan kerja dan operasi penggalian, usaha penjagaan dan perubahan kedudukan di sebuah kawasan yang luas di kawasan terbabit. Penyampai berita tersebut sempat menangkap beberapa keping foto dan membuat rakaman.

Dijelaskan lagi, 'aktiviti penggalian ini merangkumi jambatan yang baru dibina, pemindahan tenaga elektrik dan beberapa laluan di bawah tanah sebagaimana yang ditunjukkan dalam gambar'.

Perubahan

Agensi berita itu turut menyatakan pembinaan dan perubahan mengubah kedudukan yang dijalankan oleh Pihak Berkuasa Israel sentiasa berterusan meskipun media mewar-warkan pembinaan jambatan di Bab Al-Magharibah telah selesai seperti yang ditunjukkan dalam foto.

Gambar di sebelah menunjukkan operasi Israel
sentiasa berterusan berhampiran Masjid Al-aqsa


Dinyatakan bahawa operasi penggalian ini dibangunkan sebaik sahaja pembinaan jambatan di Bab Al-Magharibah selesai. Hal ini menjelaskan lagi bahawa Pihak Berkuasa Israel sememangnya nekad mahu mengubah kedudukan kawasan secara keseluruhan dengan memberi alasan baik pulih dan sebagainya demi menjayakan perancangan sulit yang menentang dunia Islam.

Kesan dari penggalian Israel, beberapa kes yang melibatkan runtuhan dilaporkan bulan lalu. Antaranya, runtuhan ditengah jalan Silwan yang hanya berkedudukan 300 meter dari Masjid Al-Aqsa.

Sumber dari Palestin menjelaskan bahawa kejadian runtuhan di kawasan Wadi Helwah, di Hayyu silwan adalah kesan daripada operasi penggalian Israel yang bersambung dengan terowong bawah tanah. Jelas sumber lagi, kedudukan terowong bawah itu adalah di bawah sebuah kawasan perumahan yang menghala ke arah Masjid Al-Aqsa.

Saksi kejadian berkata, runtuhan itu kerana kerja penggalian Israel yang menyebabkan mendapan tanah sepanjang 4 meter, lebar 3 meter dan sedalam 1 meter.

Jawwad Shiam, Panitia yang mempertahankan Hayyu Wadi Helwah berkata, runtuhan itu berlaku di atas terowong yang digali Israel.

Beliau mengiktibarkan, kejadian runtuhan itu telah membongkar pembinaan terowong bawah tanah yang digali oleh sebuah Yayasan Israel. Sumber 25/02/2010, web berita al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS