Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Al-Quds serang jentera perang Israel

08 April 2010

KHAN YUNUS - Sebuah kumpulan pejuang Palestin, SARAYA AL-QUDS, sayap tentera Jihad Islami telah memaklumkan kepada agensi berita bahwa pihaknya telah menyerang jentera perang Israel dengan pelancar roket jenis RPG di timur Qararah, selatan Gaza.

Kenyataan akhbar dari SARAYA AL-Quds menjelaskan, tepat jam 11.20 pagi tadi(waktu Palestin), pihaknya berjaya menyerang jentera perang Israel yang menceroboh timur Qararah di Khan Yunus dengan pelancaro roket jenis RPG.

Disahkan bahawa serangan tersebut dilancarkan secara langsung mengenai sasaran malah mengakibatkan kerosakan. Sambil dinyatakan, operasi jihadiah sebegini tetpa berterusan bagi menghalang sebarang usaha pencerobohan ke Gaza.

SARAYA AL-QUDS dalam kenyataannya juga menegaskan bahawa strategi yang berkesan bagi membebaskan tanah Palestin dan hak-hak suci dari kekotoran penjajah adalah dengan berdasarkan garis panduan jihad dan penentangan.

Sebagaimana dilaporkan, sejumlah besar jentera perang Israel telah menceroboh sejauh 400 meter ke dalam garis sempadan di Qararah yang kedudukannya berhadapan dengan garisan sempadan yang memisahkan antara Gaza dengan Israel(tanah Palestin yang dirampas). Sumber 08/04/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS