Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Bencana akibat kehabisan tenaga di hospital-hospital Gaza

17 April 2010

Kementerian Kesihatan Gaza mengingatkan tentang bencana yang menimpa kesihatan dan kemanusiaan sebaik sahaja kehabisan bekalan tenaga terutamanya di hospital-hospital Gaza.

Sebagaimana dilaporkan, bencana ini bakal menimpa di sektor kesihatan Gaza. Tambahan pula, beberapa khidmat operasi yang berkait dengan bekalan tenaga adalah bersangkutan dengan rawatan kecemasan dan kritikal.

Berikutan itu, peti ais yang menempatkan peralatan yang berkaitan serta makmal analisis perubatan malah tabung-tabung darah juga akan terhenti operasinya kesan dari krisis ini.

Pihak di kementerian dalam keterangannya berkata, 'ketika ini hospital-hospital di Semenanjung Gaza menghadapi kekurangan bekalan tenaga dari 300,000 liter solar yang diperlukan bagi menghidupkan generator elektrik, di samping itu bekalan elektrik yang sedia ada juga kerap terputus'.

Dijelaskan, pihak penjajah tidak membenarkan alat; Uninterruptable Power Supply(UPS) model berkeupayaan tinggi, yang berfungsi membekalkan tenaga elektrik yang berterusan ketika berlaku gangguan elektrik(1) dimasukkan ke Gaza. UPS ini boleh menampung perkakasan alatan utama serta alat pencuci buah pinggang dan lain-lain lagi. Tambahan pula, UPS menampung secara keseluruhan bahagian rawatan usus. Bagaimanapun, pihak penjajah tidak membenarkan masuk walaupun pembayaran telah selesai.

Nota kaki:
1) Bekalan tenaga berterusan atau Uninterruptable Power Supply (UPS), sila rujuk wikipedia.
__________________________________

Kementerian Kesihatan Gaza juga mendesak seberapa segera dari Badan-badan Antarabangsa termasuk kemanusiaan dan Hak Asasi; antaranya Bulan Sabit Merah, Pertubuhan Kesihatan Sedunia, dan UNRWA supaya campur tangan sebelum terlambat bagi menekan penjajah agar membolehkan bekalan-bekalan tenaga dapat masuk ke Gaza bahkan bagi menghalang timbulnya krisis kemanusiaan yang menjejaskan sektor kesihatan. Sumber 17/04/2010, web berita islamtoday.net

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS