Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Kami takkan mohon maaf kerana menguasai Yafa, Safad(Zefat) dan Khalil - Israel

20 April 2010

BET LEHEM - Pada saat ketika Israel memulakan sambutan kemerdekaan tahun ke-62, Palestin juga memberi respon dengan mengadakan perarakan bagi mengingati 'Nakbah Palestin' di beberapa buah perkampungan Palestin.

Catatan sejarah menukilkan, Israel mendirikan Negaranya di atas tanah Palestin dengan cara menghalau dan mengusir penduduk Palestin.

Sumber dari Israel menyatakan, perayaan tersebut berlangsung selama dua hari. Perayaan itu yang diadakan pada tahun ini membawa mesej 'kejayaan yang telah dicapai Israel' sempena memperingati 150 tahun kelahiran seorang tokoh Israel yang menjadi inspirasi kebangkitan zionis.

Speaker parlimen Knesset Israel, gambar: Reuven Rivlin(dari parti Likud) ketika menyampaikan ucapan pada malam yang lalu berkata, 'sepertimana kami membangunkan penempatan di Al-Quds, selamanya kami tak akan mohon maaf kerana menguasai Yafa, Safed(Zefat), Katamon atau Khalil'.

Upacara pembukaan perayaan ini dilakukan dengan penerbangan akrobatik dari pasukan udara Israel di ruang udara Al-Quds sambil ditonton dari perkarangan pejabat kementerian Israel.

Kemudian upacara selanjutnya diadakan di taman perkarangan kementerian Israel dengan persembahan nyanyian muzik khas. Persembahan lagu nyanyian itu adalah pilihan dari Presiden Israel, Simon Perez, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dan Ketua Turus Angkatan Tentera Israel, Ghabi Ashkenazi mengikut lagu yang diminati secara khusus untuk perayaan kemerdekaan itu.

Respon Palestin

Sementara itu, penduduk Palestin turut mengadakan perarakan di kampung 'Miska' yang berada di pertengahan Palestin. Perarakan tersebut diadakan oleh sebuah lajnah Palestin(لجنة حقوق المهجرين) yang turut disertai sebuah lajnah lain(لجنة المتابعة العليا لفلسطينيي 48).

Kedua-dua lajnah tersebut dalam keterangan akhbar meminta supaya perarakan ini diadakan secara meluas yang berlangsung selepas zohor tadi.

Peta: Kedudukan Safed di utara tanah Palestin(Israel mendakwa kepunyaan Israel).


Berikutan itu, sejak awal pagi tadi, berpuluh-puluh ribu penduduk Palestin bergegas menuju ke perkampungan-perkampungan Palestin yang telah hancur musnah.

Selain itu, penduduk Palestin yang berada di kawasan-kawasan mukhayyam pelarian sama ada di Tebing Barat atau yang berselerak di luar tanah Palestin juga akan mengadakan peringatan 'Nakbah Palestin' ke-62. Sumber 20/04/2010, web berita maannews.net

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS