Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pengeboman sengit di selatan Deir Balah

20 April 2010

DEIR BALAH - Sekumpulan tentera Israel yang berpengkalan sementara berdekatan pos kawalan Kissufim telah mengebom kawasan Abu Safiah, timur Deir Balah dengan 15 tembakan artileri pada petang selasa.

Agensi berita menjelaskan seiring pengeboman itu, tentera penjajah turut melepaskan tembakan bertubi-tubi di kawasan terbabit. Dalam masa yang sama, pesawat tempur penjajah mengawal dari ruang udara.

Berikutan serangan yang dahsyat, Dr.Muawiyah Husnain, Pengerusi bantuan cemas di Kementerian Kesihatan Gaza menafikan sebarang kecederaan dari kalangan penduduk Palestin dalam serang Israel berdasarkan usaha mencari dan mengesan mangsa yang dilakukan oleh sebuah panitia tertinggi unit bantuan dan kecemasan dengan pemusatan maklumat dari bulan sabit di kawasan terbabit kerana bimbang wujudnya kecederaan atau luka parah dikalangan penduduk.

Dalam kejadian serangan Israel, dua buah kumpulan Palestin; SARAYA AL-QUDS(sayap tentera JIHAD ISLAMI) dan KATAIB SYUHADA AL-AQSA(sayap tentera FATAH) dalam kenyataan yang berasingan mengakui mereka terlibat dalam pertempuran di timur Deir Balah.

SARAYA AL-QUDS mengesahkan sebuah unit dari kumpulannya telah mengesan satu unit tentera Israel menyelinap masuk di pertengahan Kissufim, maka tentera Israel dihujani tembakan. Dalam kejadian itu, tidak ada sebarang luka parah di pihak kumpulan pejuang Palestin.

Dari pihak KATAIB SYUHADA AL-AQSA pula menjelaskan pertempuran itu meletus selepas helikopter Israel melepaskan satu serangan peluru ke arah sebuah kumpulannya yang sedang bersedia untuk melancarkan serangan roket jenis 'AQSA' ke kawasan penempatan Israel. Sumber(22:28) 20/04/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS